După ce Uniunea Europeană a impus reguli mai stricte la importurile de miere, Guvernul de la Chișinău a modificat legislația așa încât produsele apicole să corespundă standardelor la etichetare și procesare a mărfii, relatează moldova1.md.
„Dacă până acum mierea în supermarketurile Uniunii Europene sau în alte magazine erau amestecuri de diferite mieri și de multe ori poate nici nu este un amestec de miere, dar siropuri, acum legislația UE a venit cu o trasabilitate directă a acestui produs și anume pe eticheta produsului să fie originea sau câte mixuri, origini de miere este în acel borcănaș”, a explicat Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.
Vitalie Popa susține că noile modificări europene privind exportul de miere, adoptate și de autoritățile noastre, vor reface piața exportatorilor, din care vor fi eliminate companiile apicole la care vor fi identificate nereguli.
„Noi încercăm să promovăm produse, cum ar fi mierea din Moldova, acest brand de țară care încercăm acum să-l mediatizăm, să-l promovăm. Mergem la târgurile internaționale în cadrul asociației și al producătorilor. Anul acesta, o să avem ocazia să mergem la două târguri internaționale, o să fim prezenți cu stand de țară la expoziția mondială apicolă în Copenhaga în septembrie, iar în octombrie vom fi la expoziția agroalimentară din Germania”, a relatat Vitalie Popa.
Potrivit reglementărilor aprobate de Guvern, etichetele trebuie să arate țara sau țările din care provine mierea. Un alt aspect important este menținerea compoziției naturale a mierii. Eliminarea noțiunii de „miere filtrată” din legislație va însemna că polenul și alți constituenți naturali nu mai pot fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.
În prezent, zece producători de miere din Republica Moldova au dreptul de a exporta pe piața din Uniunea Europeană.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.