Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.306
eur
19.442
Main > novosti > ekonomika > investitsii v moldovu sokrashchaiutsia vlasti razrabatyvaiut resheniia
Alegeri-2025
Știri: 51
Criza gazelor
Știri: 240
Bălți
Știri: 5541
Eurovision-2025
Știri: 11
Găgăuzia
Știri: 10626
Chișinău
Știri: 430
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34529
Ucraina-Rusia
Știri: 7503
Cutremure
Știri: 960
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
26 Decembrie 2024, 08:57
11 873
Copiază linkul
Link copiat

Investițiile în Moldova scad: Autoritățile dezvoltă soluții

Anul trecut, investițiile au fost cu aproape 40% mai mici decât în 2022.

Investițiile în Moldova scad: Autoritățile dezvoltă soluții.
Investițiile în Moldova scad: Autoritățile dezvoltă soluții.

Astfel, pentru a atrage afaceri străine, Guvernul vrea să elaboreze un fond de garantare a investițiilor, relatează tv8.md.

În 2023, Republica Moldova a atras investiții străine directe în valoare de aproximativ 357 de milioane de dolari. Spre comparație, în 2022 acestea s-au ridicat la o cifră record de peste 586 de milioane de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mai mult. Scăderea este condiționată de mai mulți factori. Autoritățile susțin că principala cauză a fost frica de o problemă de securitate legată de războiul din Ucraina, dar și crizele energetice frecvente.

„Țara care în regiune a scăzut mai tare investițiile decât la noi, este Ucraina și aici este evident o legătură absolut directă. Foarte mulți investitori, chiar sunt sinceră la capitolul ăsta care stau pe stand by, pe pauză. Ei discută cu noi, așteptau să vadă inițial rezultatele alegerilor, rezultatele referendumului. Acum, de exemplu, unii dintre ei așteaptă să vadă ce va face Trump în momentul care intră în oficiu, sunt foarte multe chestii pe care un investitor le așteaptă pentru a lua următoarea decizie”, a menționat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.

Chiar dacă în acest an s-a reușit aducerea în țară a 13 proiecte investiționale noi, alți investitori au ales să plece.

Șefa statului, Maia Sandu recunoaște că ne confruntăm cu această problemă.

„În toate vizitele mele externe sau aproape în toate vizitele mă văd și cu potențiali investitori dintr-o țară sau alta și ceea ce îmi spun ei este: Ne sunteți foarte simpatici, dar este o mare incertitudine ceea ce se întâmplă în Ucraina și îmi spun iată când o să deveniți stat membru al UE, atunci noi o să venim neapărat”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

Maia Sandu susține că Guvernul lucrează în prezent la un proiect care va permite ca investițiile străine făcute în țara noastră să fie protejate sută la sută de un fond de garantare. 

„Ce face acum Guvernul, o metodă prin care încearcă să atragă investitorii în pofida acestei situații de incertitudine creată de război este să creeze un fond de garanție care să securizeze aceste investiții pentru situația deteriorării securității”, a punctat șefa statului, Maia Sandu.

Experții economici salută inițiativa, însă cred că statul nu va avea capacitatea să garanteze investiții mari.

Principalele ramuri ale economiei care au beneficiat de investiții străine în 2023 sunt activitățile financiare și de asigurări, peste 35%. Peste 25% din banii străini au mers spre comerțul cu ridicata, cu amănuntul și reparația autovehiculelor, iar peste 18% în industria prelucrătoare. 

Volumul total al investițiilor directe în țara noastră la sfârșitul anului trecut era estimat la 5,4 miliarde de dolari. 84% din acestea aparțin investitorilor europeni. În topul țărilor care dețin cele mai multe acțiuni ale afacerilor din Moldova se află: Cipru, Olanda, România, Marea Britanie și Bulgaria.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!