Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo
Main > novosti > ekonomika > evrokomissiia otkazalas osvobozhdat ot naloga co2 elektroenergiiu eksportiruemuiu v moldovu
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5534
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 414
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34521
Ucraina-Rusia
Știri: 7481
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
10 Ianuarie 2025, 13:13
19 401
Copiază linkul
Link copiat

Comisia Europeană refuză să acorde derogarea de la taxa CO2 pentru exporturile de energie în Moldova

Refuzul a fost motivat prin faptul că aceasta ar putea crea un precedent în Europa, permițând altor țări să invoce circumstanțe excepționale pentru a fi scutite de plata certificatelor de emisii de CO2.

Comisia Europeană refuză să acorde derogarea de la taxa CO2 pentru exporturile de energie în Moldova.
Comisia Europeană refuză să acorde derogarea de la taxa CO2 pentru exporturile de energie în Moldova.

Comisia Europeană a refuzat să acorde derogare temporară de la obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia pe gaze naturale, respectiv cea pe cărbune, care ar urma să fie exportată în Republica Moldova de către producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, relatează profit.ro.

Solicitarea corespunzătoare a fost depusă de autoritățile de la București și Chișinău. Acest lucru a fost comunicat anterior de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

„Am discutat cu comisarul european pentru Mediu, Directoratul General pentru Acțiune Climatică nu este favorabil acestei soluții. A mai fost solicitată și de Polonia, iar argumentul, pe care mi-e greu să-l combat, este că astfel s-ar crea un precedent la nivel european, în care se pot invoca anumite circumstanțe pentru a se face derogări de la plata acestor certificate”, a spus Burduja.

Ministrul energiei a precizat, de asemenea, că a solicitat informații despre posibile soluții alternative de la prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, și de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles.

„Potrivit comisarilor pentru energie și mediu, există posibilitatea unui sprijin financiar pentru Republica Moldova, care poate fi oferit de Directoratul General pentru Energie, precum și de alte actori internaționali. Ați văzut probabil și poziția statelor din nordul Europei, care sunt dispuse să ajute. Astfel, nu se creează un precedent, dar există posibilitatea sprijinirii Republicii Moldova”, a remarcat Sebastian Burduja.

El a adăugat că l-a bucurat faptul că, Energocom, a semnat un contract de achiziție de energie electrică pe 21 de zile (perioada 10 - 31 ianuarie), pentru o cantitate de 30 MW în bandă, cu producătorul român OMV Petrom.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!