Declarația a fost făcută de Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei, într-o dezbatere publică pe tema „Primele lecții ale crizei energetice din Europa de Est”, organizată de agenția de știri IPN. Potrivit acestuia, această decizie a fost luată ca răspuns la presiunile din partea Rusiei privind furnizarea de gaze naturale, transmite rupor.md.
Constantin Borosan a subliniat că șantajul energetic exercitat de Rusia a determinat țara să își întărească independența energetică și să diversifice sursele de aprovizionare. Astfel, Moldova are acum posibilitatea de a achiziționa gaze de pe piața liberă, obținând cele mai avantajoase prețuri.
„Cel mai important element în criză este timpul disponibil pentru reacție. De aceea, am introdus în legislație obligația de a avea rezerve strategice de gaz. Din păcate, în țara noastră nu există infrastructură pentru depozitarea gazului, dar legea prevede că putem stoca rezervele de gaz în țările vecine, cum ar fi România sau Ucraina”, a spus Borosan.
Rezervele strategice trebuie să acopere consumul pentru zece zile în sezonul de iarnă, termen considerat suficient pentru a identifica soluții alternative de aprovizionare.
Borosan a subliniat că Rusia a folosit timp de mulți ani furnizarea de gaze pentru a presa Moldova. Cu toate acestea, pe termen lung, această strategie s-a dovedit ineficientă pentru Kremlin, deoarece Chișinăul a reușit să își consolideze capacitățile energetice și să scape de dependența față de un singur furnizor.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.