Point.md logo
Новости
5 Апреля 2016, 15:38
11837

Proteste de amploare în Islanda, după dezvăluirile "Panama Papers"

5 Апр 2016
1837
Proteste de amploare în Islanda, după dezvăluirile "Panama Papers". Foto: economica.net
Proteste de amploare în Islanda, după dezvăluirile "Panama Papers". Foto: economica.net

Mii de islandezi au manifestat luni împotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat în scandalul "Panama Papers", ancheta unor jurnaliști care au dezvăluit bunuri ale acestuia într-un paradis fiscal și care ar putea provoca răsturnarea lui de la putere, scrie AFP.

Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu viitoarea sa soție, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părțile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar.

Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menționeze această participație în declarația de avere, în timp ce era obligat de lege.

Afacerea este extrem de sensibil într-o țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă.

Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soția lui este în regulă cu fiscul islandez. "Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal", a scris Gunnlaugsson pe site-ul său. "Nu am avut în vedere să demisionez din acest motiv și nu voi demisiona din acest motiv", a insistat el luni după-amiază, conform Agerpres.

În timp ce populația nemulțumită manifesta, premeirul și-a exprimat regretul la postul național de televiziune RUV că nu a dezvăluit mai devreme această participație.

Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulți participanți decât manifestațiile din 2009, declanșate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor și soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliția, fără să anunțe vreo estimare.

Mulți islandezi au fost surprinși să îl vadă pe șeful guvernului la fel de stânjenit într-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie și difuzat pentru prima dată duminică, pe punctul de a părăsi încăperea când întrebările au devenit presante. "Faceți suspect ceva ce nu este", a declarat el iritat.

Fiu de deputat și jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit să întruchipeze o ruptura cu clasa politică, inclusiv cu a partidului său, care a închis ochii la frenezia expansiunii băncilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criză financiară istorică, o recesiune și un plan de salvare al Fondului Monetar Internațional.

Soția lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a făcut avere fiind concesionar al mașinilor Toyota în țară. Pe 15 martie, ea singură a făcut publică pe Facebook existența societății Wintris, care administrează averea moștenită.

Opoziția de stânga a depus o moțiune de cenzură care va fi supusă votului la o dată ce urmează a fi stabilită.

În cazul cel mai probabil, opoziția va vota moțiunea de cenzură, în timp ce partidul premierului se va opune, astfel că soarta executivului va fi decisă de a doua formațiune a coaliției guvernamentale, Partidul independenței (dreapta), care pare să fie divizat în problema respectivă.