point news
Новости
  • 4
  • 6
  • 24648

Moldova criminala: "Hotii in lege"

Sursa: evenimentul.md In haosul de stabilizare a statelor independente de la inceputul anilor ‚90, liderii lumii interlope din spatiul ex-sovietic au preluat controlul total asupra economiei, vanzarilor, privatizarilor si redistribuirii zonelor de influenta a fostului imperiu. Republica Moldova s-a ales cu legendele sale in domeniul vietii interlope, scrise in baza faptelor catorva barbati cu trecut criminal, cum ar fi Patron, Malhaz, Jeka, Zelionai, Makena, Sket si altii. Totodata, pana in ...

Sursa: evenimentul.md
In haosul de stabilizare a statelor independente de la inceputul anilor ‚90, liderii lumii interlope din spatiul ex-sovietic au preluat controlul total asupra economiei, vanzarilor, privatizarilor si redistribuirii zonelor de influenta a fostului imperiu. Republica Moldova s-a ales cu legendele sale in domeniul vietii interlope, scrise in baza faptelor catorva barbati cu trecut criminal, cum ar fi Patron, Malhaz, Jeka, Zelionai, Makena, Sket si altii. Totodata, pana in momentul de fata, in Moldova nu exista inca studii asupra modelelor economice ale clanurilor mafiote, dar, tinand cont de faptul ca insesi gruparile locale activeaza dupa metodologii trase la indigo de pe cele rusesti, s-ar putea ca si managementul finantelor sa fie acelasi.


In prezent, mai toti capii lumii interlope de la noi se afla dupa gratii, o parte dintre ei au fost omorati, iar alta a dat bir cu fugitii. Politia nu a fost toleranta cu ei si a anihilat grupare dupa grupare, desi dupa anii ’90 tarisoara noastra era arena unor reglari de conturi destul de salbatice.
Razboiul dintre clanurile criminale a luat sfarsit in primele zile ale lunii februarie 2000. In sectorul Botanica al capitalei a fost asasinat unul dintre cei mai temuti capi ai lumii interlope din Moldova – Evgheni Griscenko, zis „Jeka”. La numai doua saptamani, tot la Chisinau, in sectorul Centru, este ucis un alt cap al lumii interlope – Valeriu Rotari, presedintele SA „Constructorul”, alias „Zelionai”. Acesta a fost ciuruit de gloante in propriul automobil, pe strada Drumul Viilor. Au urmat cateva arestari notorii printre liderii criminali...
In continuare, stimati cititori, va propunem sa facem cunostinta cu cateva nume legendare ale lumii interlope din tara noastra:

Micu

Petru Galca (Popovici), cunoscut drept Micu. Este primul „avtoritet” din Moldova incoronat ca „hot in lege”. De acest statut, Galca s-a invrednicit in anul 1993, la Moscova. Pe parcursul a mai multor ani, acesta a fost singurul „hot in lege” din tara noastra.
Micu si-a inceput cariera penala in 1977, fiind condamnat la noua ani de detentie pentru talharie, dintre care a petrecut dupa gratii doar sapte ani. In 1986 a fost din nou condamnat, deja pentru huliganism, la patru ani de inchisoare. In prezent se afla din nou in arest, fiind condamnat la detentie pe viata. Micu a fost acuzat de infiintarea unui grup criminal, aducandu-i-se, totodata, invinuiri privind organizarea unor omoruri, colectarea de fonduri pentru lumea interlopa, portarma, trafic de droguri si extorcare de bani. Anterior, anchetatorii l-au acuzat pe Galca de comandarea a doua asasinate de rezonanta. Este vorba de omorarea a doi lideri ai lumii interlope din Republica Moldova, cunoscuti ca „Jeka” si „Zelionai”.
Cu restul „hotilor” Micu avea relatii diferite: cu Sket, de exemplu, – tolerante, cu Malhaz si Makena – ostile, cu Patron – prietenoase.


Sket

Veaceslav Grigoriev, poreclit Schet, s-a nascut in anul 1966. A fost incoronat ca „hot”, spre deosebire de Micu, doar in anul 1996. Cariera criminala a lui Sket a inceput in 1981, cand a fost condamnat la 3 ani pentru huliganism si jaf. Putin mai tarziu, in 1985, pentru jaf a mai primit inca sapte ani de inchisoare. Pentru o crima comisa in inchisoarea in care isi ispasea pedeapsa, i s-au mai adaugat inca doi ani.
Sket este un protejat al bandei criminale evreiesti. Principala sa misiune consta in apararea intereselor grupului sau in fata altor „avtoriteti”. Oficial, in prezent, Sket este curat in fata legii. Acesta nu se afla in relatii de prietenie cu nici unul dintre „hotii” locali.


Makena

Al treilea a fost incoronat Makena - Vladimir Moscalciuc, anul nasterii 1967. Prima data a nimerit in inchisoare pentru jaf si furt. Instanta l-a condamnat la cinci ani de detentie. In anul 1992, pentru jaf, Moscalciuc a fost condamnat cu arest la domiciliu. In 1994, la fel pentru jaf, s-a mai ales cu doi ani de puscarie. Vladimir Moscalciuc a fost retinut i