Anunțul savanților: Leoparzii zăpezii, pe cale de dispariție
Leoparzii zăpezii sunt în pericol! Savanţii dau alarma, numărul leoparzilor este din ce în ce mai mic şi sunt pe cale de dispariţie şi a fost introdus în Cartea Roşie.

Din acest motiv acum 4 ani în Bişkek, Kırgızistan a fost instituită Ziua Internaţională a leopardului de zăpadă, scrie prime.md.
Leopardul zăpezilor, numit şi prinţul înălţimilor, trăieşte în munţii din Asia Centrală, Tibetului şi Himalayei. Cercetătorii au descoperit că spre deosebire de semenii săi, leoparzii obișnuiți, tigrii, lei, leoparzii zăpezilor nu pot scoate mărâiturile lor caracteristice. Prada lor preferată sunt caprele sălbatice.
Leoparzii zăpezii au fost incluşi în Cartea Roşie, numărul acestora ajungând la 4.000 în toată lumea.
Grădina Zoologică din Capitală, de asemenea se poate laudă cu o pereche de leoparzii ai zăpezii. Ei au fost aduşi din Polonia şi Austria.
Îngrijitorii spun că aceste feline se manifestă după dispoziţie. De asta ne-am convins şi noi, în faţa noastră nu prea au vrut să defileze.
Dacă tot sunt leoparzii zăpezii, iarna e anotimpul lor preferat.
Perechea locuieşte împreună doar în perioada împerecherii, iar zi de zi stau separaţi.
În lume sărbătoarea este marcată prin expoziţii de fotografii, seminare şi filme documentare. Dacă tot e Ziua lor, nu aveţi decât să mergeţi la Grădina Zoologică şi să-i admiraţi.


