point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 510

Fiscul refuză să verifice deputaţii care au donat partidelor mai mult decât au câştigat

Printre deputații generoși sunt socialiștii Marina Rădvan, Ion Ceban și Vladimir Odnostalko sau liberal-democratul Ștefan Creangă.
Printre deputații generoși sunt socialiștii Marina Rădvan, Ion Ceban și Vladimir Odnostalko sau liberal-democratul Ștefan Creangă.

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) nu va controla sursa veniturilor mai multor deputați care au donat partidelor în ultima campanie electorală sute de mii de lei. Asta reiese dintr-un răspuns al Fiscului la o solicitare de informații a Asociației Presei Independente.

Printre deputații generoși sunt socialiștii Marina Rădvan, Ion Ceban și Vladimir Odnostalko sau liberal-democratul Ștefan Creangă.

În luna noiembrie 2014 Comisia Electorală Centrală a expediat o scrisoare Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în care i-a solicitat să verifice sursele de venit ale tuturor candidaților pentru funcția de deputat care au donat partidelor înainte de scrutin sume mai mari de 100 de mii de lei. De atunci au trecut 9 luni și nicio persoană nu a fost verificată.

În luna septembrie, într-un nou răspuns la o solicitare de informații, Fiscul sugerează că tipul de control solicitat de CEC vizează ”subiecți ai estimării prin metode indirecte, care efectuează pe parcursul unui an fiscal ieșiri de bunuri, mijloace bănești prestări servicii ce depășesc suma de 500 mii lei”, scrie moldovacurata.md.

Astfel, concluzionează șeful-adjunct al IFPS, Gheorghe Cojocari, care semnează scrisoarea, „IFPS în cadrul controalelor fiscale asupra respectării legislației fiscale va ține cont de informația recepționată de la Comisia Electorală Centrală”.

În cadrul campaniei electorale din luna noiembrie 2014 jurnaliştii au descoperit o serie de candidaţi, unii dintre care au devenit deja deputaţi, care ar fi donat partidelor sume mai mari decât câştigurile. Moldova Curată a scris despre câţiva dintre ei. De exemplu, socialista Marina Radvan (24 de ani) a donat PSRM 165 700 de lei, chiar dacă în ultimii doi ani nu a câștigat niciun ban. Ea ne-a spus atunci că nu ne poate răspunde la întrebarea de unde are banii donați.

La fel, Vladimir Odnostalko, azi deputat, ar fi donat formațiunii conduse de Igor Dodon 256 600 de lei, chiar dacă nu a indicat în declarația depusă la CEC niciun venit în ultimii doi ani. Acești bani i-ar fi adunat dacă avea în ultimii 3 ani un salariu lunar de 7 mii de lei și nu ar fi cheltuit din el niciun ban. Responsabilul de finanțele PSRM, Corneliu Furculiță, ne-a spus că cei doi, Radvan și Odnostalko ”au avut probabil economii pe care au decis să le ofere partidului”.

Și actualul deputat de la PLDM, Ștefan Creangă a fost generos cu partidul. El a donat 100 de mii de lei, însă a spus pentru Moldova Curată că ”își poate permite”. Veniturile lui din ultimii doi ani dinainte de alegeri au depășit 700 de mii de lei.