Point.md logo
Новости
20 Ноября 2014, 09:40
00867

Ziua Naţională fără Fumat

20 Ноя 2014
0867
Astăzi este marcată Ziua Naţională fără Fumat. Evenimentul are drept scop sensibilizarea populaţiei privind riscurile fumatului şi  beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor.
Astăzi este marcată Ziua Naţională fără Fumat. Evenimentul are drept scop sensibilizarea populaţiei privind riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor.

Astăzi este marcată Ziua Naţională fără Fumat. Evenimentul are drept scop sensibilizarea populaţiei privind riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor.

Astfel, instituţiile medicale vor organiza acţiuni de comunicare, informare şi educare pentru sporirea nivelului de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun. 

În acest an acţiunile se vor axa pe prevenirea fumatului în perioada sarcinii. Fumatul poate cauza avort spontan, sarcină ectopică (copilul sa aibă o poziţie anormală) ori o sarcină extrauterină.

De asemenea, fumatul aproape dublează riscul de a avea un copil cu greutate mică la naştere. Bebeluşii cu greutate mică la naştere (2500 gr) pot avea probleme mult mai mari de sănătate în primele luni de viaţă.

Printre mesajele de comunicare ce vor fi promovate sunt se numără: „Când iţi aprinzi ţigara, nu uita că nu eşti singura care fumează - şi copilul tău nenăscut o face!”, „Fumatul poate ucide fătul nenăscut”, „Fumatul în timpul sarcinii afectează copilul indiferent de câte ţigări  fumezi” etc.

Fumatul este cauza numărul unu a mortalităţii în lume care poate fi evitată. Fumatul ucide până la jumătate din toţi utilizatorii şi reduce durata vieţii fumătorilor, în mediu, cu 15 ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane de oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. În Republica Moldova din cauza fumatului anual decedează până la 4000 de persoane.

Conform rezultatelor Studiului MICS din 2012, în Republica Moldova fumează 48,5% dintre bărbaţi şi 8,2% dintre femei. Din femeile fumătoare – 3,7% au fost gravide.

Fumatul unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, scurtează viaţa cu 140 minute/zi, sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamnă, că un an al fumătorului are mai puţin de 11 luni.

Potrivit celor mai recente studii, rata mortalităţii în rândul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumători în toate grupurile de vârstă. Totodată, fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar, 75% din cazurile de bronşită cronică şi 25% din cazurile de boli de inimă.