Point.md logo
2 Июля 2012, 14:38
771

Scandalul Volkov-Revenco: ameninţări cu moartea

Reprezentantul unei companiei suedeze, mandatarul Companiei Ericsson AB în Republica Moldova, Vladimir Volkov, este ameninţat cu moartea. Despre aceasta a anunţat preşedintele asociaţiei obşteşti „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Ghelici, ameninţările vin de la directorul Serviciului Grăniceri (de la 1 iulie Poliţie de Frontieră – n.r.), Roman Revenco, transmite Info-Prim Neo.

Ghelici a declarat că va adresa o scrisoare către preşedintele ţării, prim-ministru şi preşedintele Parlamentului ca să fie pornită urmărirea penală pe acesta caz, iar Roman Revenco să fie suspendat din funcţie
Ghelici a declarat că va adresa o scrisoare către preşedintele ţării, prim-ministru şi preşedintele Parlamentului ca să fie pornită urmărirea penală pe acesta caz, iar Roman Revenco să fie suspendat din funcţie

Fiodor Ghelici a precizat că motivul discordiei sunt banii de la Uniunea Europeană securizare a frontierei de stat a Republicii Moldova. Licitaţia pentru realizarea primei etape a proiectului, cu un grant european de 10,2 milioane de euro, a fost câştigată de către compania Ericsson din Suedia. Ericsson a subcontractat o companie din România, care, la rândul ei, a angajat un subcontractant zonal ca să execute lucrările. Subcontractant zonal este compania pe care o reprezintă Vladimir Volkov. Potrivit proiectului, în Moldova au început a fi aduşi banii pentru construcţia obiectelor şi pentru instalarea tehnologiilor moderne la frontiera de stat, iar beneficiar era Serviciul Grăniceri, sub conducerea lui Roman Revenco, care şi monitoriza acest proiect. 

Fiodor Ghelici spune că Vladimir Volkov a adresat o scrisoare la adresa Asociaţiei „Moldova Mea”, cu rugămintea să-i fie asigurată securitatea, după ce a fost ameninţat cu moartea. În scrisoare Volkov spune că Roman Revenco i-a cerut mită 220 de mii euro pentru ca proiectul să se încheie cu succes. Din spuse lui Ghelici, Volkov i-a dat lui Revenco 130 de mii de euro. Atunci când ultimul a cerut să i se dea şi a doua parte de bani, Vladimir Volkov i-a spus că are probele necesare pentru a demonstra că Revenco este corupt şi că le va face publice, trimiţând o copie şi finanţatorilor. 

Potrivit preşedintelui „Moldova Mea”, acest lucru l-a supărat pe Revenco, care l-a ameninţat pe Volkov, în faţa a câtorva martori, că va angaja un asasin la comandă din regiunea transnistreană. După acest dialog au început ameninţări la adresa lui Volkov şi din partea Ministerului Afacerilor Interne, a remarcat Fiodor Ghelici. În cadrul aceleaşi conferinţe s-a spus că Roman Revenco a falsificat acte, a făcut contrabandă cu materiale de construcţie, echipamente de birou, chiar şi substanţe narcotice şi arme. 

Fiodor Ghelici a declarat că va adresa o scrisoare către preşedintele ţării, prim-ministru şi preşedintele Parlamentului ca să fie pornită urmărirea penală pe acesta caz, iar Roman Revenco să fie suspendat din funcţie. Totodată, va cere ca urmărirea penală să fie transmisă Procuraturii Generale, deoarece Roman Revenco ar fi nepotul ministrului afacerilor interne, Alexei Roibu. Igor Căldare, membru al asociaţiei „Moldova Mea”, a declarat că toate documentele cu dovezi vor fi transmise Parlamentului European, prim-ministrului Suediei şi cancelarului german. 

Proiectul „Reţeaua de Comunicaţii Fixe şi Mobile pentru Serviciul Grăniceri din Republica Moldova” prevede instalarea sistemului de comunicaţii fixe şi mobile, pe segmentele frontierei de stat. În cadrul primei faze au fost instalate şi echipate 27 de turnuri, au fost dotate cu utilaj şi infrastructură IT subdiviziunile Serviciului Grăniceri din Direcţiile regionale Cahul, Leova, Ungheni (în total 40 de locaţii). Faza a II-a, lansată în luna mai, prevede o lungime mai mare în aria de responsabilitate, incluzând 44 de locaţii, pe o distanţă de-a lungul graniţei de aproximativ 385 km, între localităţile Horeşti şi Otaci. 

Источник
Сообщить новость