Cei mai nemulțumiți în această privință sunt, bineînțeles, școlarii.
Totuși, dacă stăm să analizăm care este situația la acest capitol în țările europene, vedem că ea se aseamănă mult cu cea de la noi, relevă UNIMEDIA.
Potrivit bloguvern.md, în unele regiuni din Germania vacanța de iarnă durează fix patru zile, iar cea de vară începe în 25 iulie și se încheie pe 7 septembrie. Elevii mai au o vacanță de Paști și una de primăvară. Scurte. Astfel, elevii germani ajung să învețe cam 200 de zile pe an.
În Norvegia, vacanța de iarnă e mai lungă, de la o săptămână până la o lună, dar asta ține de climă mai degrabă. Vacanța de vară durează de la 23 iulie până la 15 august. Pentru vacanța de toamnă și de Crăciun sunt alocate câte o săptămână.
În Anglia, vacanța de vară durează mai puțin de o lună, cea de paști – două săptămâni, cea de toamnă – patru zile, iar cea de iarnă – două săptămâni. Elevii de aici învață 180 de zile pe an.
Așadar, elevii din Republica Moldova, cumulat, au cam același număr de zile de vacanță sau, în unele cazuri chiar mai multe. În aceeași ordine de idei, datele unui studiu arată: cu cât e mai mică lungimea anului școlar, adică sunt mai lungi vacanțele, cu atât școala are mai mulți repetenți și mai puțini elevi merg la universități.
Menționăm că la sfârșitul lunii august, Ministerul Educației a emis un ordin care stipulează că, în acest an, școlarii vor avea mai puțin timp liber în vacanța de toamnă și cea de primăvară, care de la o săptămână au fost reduse la patru zile.