Tradiţiile legate de Mărţişor sînt vechi de peste 8.000 de ani, istoria acestora datînd încă de pe vremea Tracilor. Singur Mărțișorul este un mic simbol făcut din două fire de lînă de culoare albă și roșie.
Ce semnifică aceste fire colorate?
Se consideră că culoarea roșie produce cel mai puternic efect asupra simţurilor, fiind simbolul frumuseţii, tinereţii, sănătăţii şi bogăţiei. Este asociată în multe culturi arhaice venirii primăverii, naşterilor şi căsătoriilor, aşadar începuturilor. De asemenea, protejează la trecerea dintr-un anotimp în altul, în special pe cei mici; în acest sens, încă şi azi se pun fleoncuri roşii la viţei, mânji, miei şi la copiii noi născuţi.
Iar albul se consideră puritatea, lumina, nemurirea, inocenţa, devotamentul, sfinţenia interioară, speranţa.
Ce ne spune legenda?
Lupta dintre bine si rau
Un mit al poporului român cu privire la mărţişor povesteşte cum Soarele a coborît pe Pămînt în chip de preafrumoasă fată. Dar un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cînte, copiii au uitat de joacă şi veselie, şi lumea întreagă a căzut în mîhnire. Văzînd ce se întîmplă fără Soare, un tînăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.
Tînărul a învins creatura şi a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer şi iarăşi a luminat întregul pămînt. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, dar tînărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sîngele cald i s-a scurs pe zăpadă, pînă cînd l-a lăsat pe tînăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.
Se zice că de atunci lumea cinsteşte memoria tânărului curajos legînd cu o aţă două flori: una albă, alta roşie. Culoarea roşie simbolizează dragostea către frumos şi aminteşte de curajul tînărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.
Lupta primăverii cu iarna
Conform unei alte legende populare, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zapadă rasare un ghiocel. Ea a hotarat sa-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a înfuriat și a chemat vîntul și gerul să distrugă floarea.
Ghiocelul a inghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mîinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picatură de sînge fierbinte care, cazînd peste floare, a facut-o sa reînvie. În acest fel, Primăvara a invins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizeaza sîngele ei roșu pe zăpada albă.
În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte din satele Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare.