Point.md logo
Новости
4 Октября 2012, 11:47
002309

Festivalul Mărului a primit în Moldova statutul de eveniment naţional

4 Окт 2012
02309
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că merele sînt foarte folositoare pentru sănătate
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că merele sînt foarte folositoare pentru sănătate

Guvernul a decis să instituie un nou Festival Național - Festivalul Mărului, care, de acum înainte, se va desfăşura nu la nivel local, ci republican.

  Decizia a fost luată la iniţiativa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi locuitorilor raionului Soroca, unde festivalul s-a desfăşurat de două ori la nivel local.

Potrivit deciziei Guvernului, Festivalul Național al Mărului va fi organizat în ultima sîmbătă și duminică a lunii septembrie cu scopul promovării producției autohtone de mere. Se preconizează că prima ediţie naţională va avea loc la anul viitor, în oraşul Soroca, iar următoarele vor fi organizate în alte localităţi.

De menţionat că cel de-al doilea Festival al Mărului, organizat la nivel local, s-a desfăşurat pe 30 septembrie la Soroca, deoarece acest oraş este considerat capitala merelor din Moldova. Raionul Soroca deţine primul loc în Moldova după suprafaţa livezilor de mere, care constituie 7458 ha. Anual, aici se cultivă 40 de mii de tone de mere, dintre care 50-55% merg la export, iar 25% - la prelucrare. În cadrul festivalului în piaţa centrală din Soroca a fost organizată parada producătorilor de mere şi un spectacol teatralizat. La festival au participat producători din raioanele de nord şi centru.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că merele sînt foarte folositoare pentru sănătate şi a mulţumit administraţiei raionului atît pentru iniţiativa organizării evenimentului, cît şi pentru aportul adus la popularizarea acestor fructe.