Сообщить новость
+
рубрики
сюжеты
Выборы-2025
Газовый кризис
Бельцы
Евровидение-2025
Изобретатели РМ
Служба поддержки
(+373) 22 888 002
info@point.md
Размещение рекламы
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

банки:

MDL
usd
17.149
eur
19.453
Main > novosti > obschestvo > dosarul metalferos a disparut procurorii nu mai investigheaza cazul
Выборы-2025
новостей: 47
Газовый кризис
новостей: 239
Бельцы
новостей: 5534
Евровидение-2025
новостей: 9
Изобретатели РМ
новостей: 40
Цены на топливо
новостей: 293
Гагаузия
новостей: 10621
Кишинев
новостей: 411
ДТП в Молдове
новостей: 7393
Нет войне
новостей: 129
Приднестровье
новостей: 34519
Украина-Россия
новостей: 7479
Землетрясение
новостей: 958
Стадион
новостей: 117
Русский язык
новостей: 281
Хорошие новости
новостей: 1710
26 Апреля 2013, 13:12
588
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована

Dosarul „Metalferos” a dispărut! Procurorii nu mai investighează cazul

Escrocheriile de stat încep să iasă la suprafaţă. Dosarul în care sunt investigate crimele economice de sute de milioane de lei de la întreprinderea cu capital majoritar de stat „Metalferos” a dispărut!

Avocatul Ana Ursachi declară că astfel a fost absolvit de răspundere penală beneficiarului acestor crime economice - oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Avocatul Ana Ursachi declară că astfel a fost absolvit de răspundere penală beneficiarului acestor crime economice - oligarhul Vladimir Plahotniuc.

O confirmă însăşi Procuratura Generală care nu instrumentează nicio cauză penală la această întreprindere. Asta chiar dacă în anul 2011 anume Procuratura Generală a preluat de la Ministerul Afacerilor Interne două cauze penale ce vizau „Metalferos” pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.  

Avocatul Ana Ursachi declară că astfel a fost absolvit de răspundere penală beneficiarului acestor crime economice - oligarhul Vladimir Plahotniuc. 

„Deja au fost acumulate foarte multe probe care arată că cel care gestionează activitatea frauduloasă a „Metalferos” este nimeni altcineva decât Vladimir Plahotniuc, de aceea Procuratura Anticorupţie şi CNA nu vor reacţiona aşa cum ar trebui să reacţioneze, iar FISC va fi întotdeauna împiedicat să descopere această infracţiune economică. FISC-ul a avut impedimente clare în a primi documentele contabile primare, deoarece aceste documente au fost ridicate de CNA pe un dosar pretins pornit de Procuratura Anticorupţie”, a declarat avocatul Ana Ursachi, pentru Jurnal TV.

După ce echipa Jurnal TV a cerut în repetate rânduri Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Anticorupţie şi Procuraturii Generale detalii despre investigaţiile fraudei de la întreprinderea „Metalferos”, Procuratura Generală a comunicat că procurorii nu mai investighează modul în care Bugetul de Stat a fost prejudiciat cu peste 700 de milioane de lei, fără însă a explica şi de ce.

„Actualmente Procuratura nu are în gestiune nicio cauză penală care ar viza nemijlocit activitatea Societăţii cu Răspundere Limitată Metalferos”, a declarat ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.
Or, avocatul Ana Ursachi afirmă că acest lucru se face ca FISC să nu poată continua investigaţiile. „Asta va duce la aceea că mai mulți demnitari vor scăpa de ani grei de puşcărie, iar acel venit necuvenit va continua să meargă zi de zi în buzunarul lui Vladimir Plahotniuc”, declară Ana Ursachi.
Frauda de proporţii de la „Metalferos” a intrat în atenţia presei după ce FISC a descoperit un prejudiciu de aproximativ 730 de milioane de lei adus companiei prin intermediul a patru firme fantomă. Întâmplător sau nu, în aceeaşi zi când au avut loc percheziţiile efectuate de FISC la întreprinderea „Metalferos”, ofiţerii Anticorupţie au descins la sediul autorităţii fiscale. În rezultat, şeful FISC, Nicolae Vicol, a fost reţinut, fiind acuzat de corupere pasivă şi abuz în serviciu.

Amintim că încă în 2011 Vlad Filat a declarat că întreprinderea „Metalferos” este controlată de Vladimir Plahotniuc. Cât despre descinderea ofiţerilor CNA, Vlad Filat a declarat că nu este decât un show politic şi o formă de şantaj puse la cale de acelaşi deputat PD. 

În luna iulie 2011, ofiţerii de urmărire penală din cadrul Ministerului de Interne au pornit două cauze penale la întreprinderea cu capital majoritar de stat „Metalferos” pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Ulterior, dosarul a fost preluat abuziv de Procuratura Generală, care a înlăturat poliţia de la investigaţii. Potrivit informaţiilor din dosar, Societatea pe Acţiuni „Metalferos” ar fi efectuat tranzacţii dubioase prin intermediari înregistraţi în zonele off-shore, Belize, Noua Zeelandă şi insulele Virgine. Schema folosită a permis fraudarea întreprinderii cu aproape 730 de milioane de lei, iar statului i-a cauzat un prejudiciu de aproape 63 de milioane, prin eschivarea de la impozite. La sfârşitul anului 2011 societatea „Metalferos” dispunea de un capital social de 3,59 de milioane de lei, iar volumul vânzărilor a constituit aproape 1,3 miliarde de lei, compania înregistrând un profit net de peste 138 de milioane de lei. 

Источник
Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмитеctrl + enter
Нашли ошибку в тексте?Сообщите нам!