Dupa 12 ani de asteptare, Gradina Zoologica din capitala a obtinut inca 24 de hectare de pamant. Administratia parcului si-a pus in plan sa construiasca pe acest teren o menajerie noua, care ar face concurenta si celor mai prestigioase Zoo din lume.
"Dupa ce autoritatile municipale ne-au incredintat lotul de pamant din preajma, imediat am alcatuit un proiect de dezvoltare pentru 10 ani, care vizeaza atat constructia unei menajerii noi, cat si reconstructia celei vechi. Din momentul in care proiectul va fi acceptat de Ministerul Mediului si de Academia de Stiinte a Moldovei, vom incepe sa adunam investitii", a declarat, pentru StireaZilei.md, directorul Gradinei Zoologice din Chisinau, Alexei Hantatuc.
Potrivit planului de dezvoltare, in noua menajerie volierele pentru animale si custile pentru pasari vor fi mult mai spatioase si mai confortabile decat cele vechi. In plus, pe teritoriu vor fi deschise numeroase expozitii de animale de pe toate continentele.
Principala si cea mai numeroasa expozitie va fi cea dedidacata faunei Europei. Aici vor fi demonstrate speciile de animale si pasari din Moldova, muntii Carpati, Delta Dunarii si din tarile vecine, cum ar fi ursul, cerbul, elanul, lupul, rasul, castorul, vidra, vulturul plesuv sau acvila imperiala. Mandria expozitiei va fi o voliera mare pentru ursii bruni, care la momentul actual nu exista.
Fauna Americii de Sud va fi expusa intr-un pavilion, care va permite vizitatorilor sa vada animalele uimitoare din padurile tropicale ale raului Amazon, cum ar fi tamarinul, papagalul Ara, marmoseta, sarpele boa gigantic, iguana verde sau crocodilul caiman. Alte specii rezistente la conditiile climaterice din tara noastra se vor plimba si vor zbura liber in voliere deschise. Printre acestea vor fi porcul tacaju, tapirul, puma si jaguarul.
Intrucat partea de sus a noii menajerii are relieful plat, aici este locul potrivit pentru Savana africana. Pe acest teren vor fi gazduite girafa, antilopa Gnu, zebra, leul si strutul african.
Camila cu doua cocoase, kulanul turkmen si calul Przewalski vor putea fi admirate la expozitia faunei Asiei.
Nici menajeria veche nu va fi uitata pentru ca aici va fi amenajat un peisaj australian de toata frumusetea, cu papagali Cacadu, reptile si canguri.
Vicedirectorul Parcului Zoologic, Sergiu Panzaru, a spus, pentru portalul nostru de stiri, ca pe terenul vechi va fi plantata iarba, tufisuri si copaci pentru intarirea pantelor. Aici vor fi construite si trei voliere noi pentru maimute, iar custile animalelor copitate vor fi demolate. Lacul de pe teritoriul actual va fi impartit in doua. Partea mica va fi predestinata ratelor mandarin, iar insula va fi populata de un grup mare de lemuri.
De asemenea, urmeaza sa fie construita o asa-zisa Gradina Zoologica pentru copii, unde cei mici vor putea sa se joace cu animalele domestice - iepuri de casa, gaini, gaste, rate, porumbei. Intre timp, parintii vor putea sa mearga la amfiteatrul din parc si sa vizioneze un film documentar sau un spectacol. Pe langa terenurile de joaca pentru copii, pe teritoriul Gradinei urmeaza sa apara si doua restaurante si patru toalete publice.
Pana se vor gasi insa bani, toate acestea vor ramane doar pe hartie. Bugetul estimat pentru intregul proiect se cifreaza la 54 de milioane de Euro. Suma urmeaza sa fie alocata din bugetul local si cel de stat, precum si din donatii.
Vechiul Parc Zoologic a fost infiintat in 1978 si are o suprafata de 21 de hectare, dintre care 8 hectare sunt ocupate de expozitie. In prezent, menajeria se afla intr-o stare deplorabila si dispune de 201 specii de animale, dintre care 25 au fost aduse in 2001. Toate finantarile sunt asigurate de primaria capitalei.
http://stireazilei.md/c-2167-7261,Casa-noua-la-Zoo-Girafe-canguri-si-crocodili-se-muta-la-Chisinau
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована
Casa noua la Zoo: Girafe, canguri si crocodili se muta la Chisinau
Dupa 12 ani de asteptare, Gradina Zoologica din capitala a obtinut inca 24 de hectare de pamant. Administratia parcului si-a pus in plan sa construiasca pe acest teren o menajerie noua, care ar face concurenta si celor mai prestigioase Zoo din lume. "Dupa ce autoritatile municipale ne-au incredintat lotul de pamant din preajma, imediat am alcatuit un proiect de dezvoltare pentru 10 ani, care vizeaza atat constructia unei menajerii noi, cat si reconstructia celei vechi. Din momentul in care ...

Источник
Поделиться:
Ссылка скопирована