point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 884

Alexandru Stoianoglo: „Nu am nici o îndoială ca AIE se va menţine în acest format”

Deputatul democrat Alexandru Stoianoglo a povestit de ce a decis să renunţe la procuratură în favoarea politicii.
Deputatul democrat Alexandru Stoianoglo a povestit de ce a decis să renunţe la procuratură în favoarea politicii.

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat Alexandru Stoianoglo a povestit de ce a decis să renunţe la procuratură în favoarea politicii, ce rol a jucat în cariera sa Speakerul Marian Lupu, care este specificul alegerilor în Găgăuzia, care este situaţia reală în AIE etc.

T: Domnule Stoianoglo, aţi fost unul dintre cei mai cunoscuţi procurori. De ce aţi renunţat şi aţi intrat în politică?

A.S.: E greu de spus dacă am fost unul din cei mai cunoscuţi procurori ai ţării. Este adevărat că am muncit 15 ani în domeniul procuraturii. Cred că am trecut toate etapele specifice procuraturii. Şi, probabil, a fost una din cele mai frumoase perioade, avînd în vedere aspectul profesional. Dar totul are timpul său. A venit vremea cînd am înţeles că nu trebuie să munceşti toată viaţa în procuratură. Au apărut noi viziuni, s-a schimbat situaţia politică în ţară, s-au creat noi echipe. Atunci am făcut alegerea şi, împreună cu domnul Lupu, am intrat în Partidul Democrat şi am început să realizăm proiectul nostru politic. Timpul va arăta dacă ne-a reuşit sau nu. Pot doar să spun că fac totul sincer şi sincer cred că vom putea schimba ceva.

T: Ce rol a jucat în cariera Dvs. politică, actualul Preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu?

A.S.: Marian Lupu a avut un rol decisiv în cariera mea politică. Orice politician începător, exact cum eram eu acum trei ani, îşi face legături cu oameni experimentaţi. Marian Lupu era deja un politician experimentat şi nu era doar Preşedinte al Parlamentului - el a jucat un rol important în schimbarea puterii în ţară. Iată de ce am acceptat invitaţia Dlui de a veni în această echipă şi, aşa cum e normal pentru o echipă, voi urma cursul pe care îl va urma liderul nostru.

T: Anterior aţi ocupat funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Ce aţi reuşit şi ce nu aţi reuşit să faceţi în această funcţie?

A.S.: Este greu să spun ce am reuşit să fac pentru că în Parlament sînt lucruri de rutină. Pot să spun doar că am îndeplinit cu succes tot ceea ce mi s-a poruncit.

Desigur, întotdeauna este loc de mai bine, dar acea perioadă a fost foarte scurtă, cu instabilitate în ţară şi e foarte greu să vorbim de careva rezultate.

T: Spre ce funcţie politică tindeţi?

A.S.: Ştiţi, pe mine nu mă interesează nici o funcţie politică. Cred că fiecare deputat are o sferă de activitate largă, de aceea eu vreau să realizez ceea ce pot acum în funcţia în care mă aflu.

T: În Partidul Democrat Dvs. sînteţi responsabil de Găgăuzia. Cum apreciaţi rezultatele alegerilor recente din această regiune?

A.S.: Rezultatele alegerilor din Găgăuzia pot fi interpretate neunivoc. Am înţeles din start că nici PD şi nici alte partide din Alianţă nu vor reuşi să obţină majoritatea. Acesta e specificul regiunii pentru că atît în alegerile locale, cît şi în alegerile pentru Adunarea Populară sînt preferaţi candidaţii independenţi. Astfel de politică e promovată de liderii locali, care nu sînt interesaţi ca în regiune să evolueze partidele republicane. Iată de ce ei promovează candidaţii neafiliaţi politic.

Noi am avut alte aşteptări - am crezut că PD va reuşi să adune mai mulţi susţinători. Dar nu voi face anumite concluzii şi vă asigur că nu e vorba de dezamăgire. La aceste alegeri în echipa noastră au venit oameni noi, care ne-au ajutat să întărim poziţia partidului în Găgăuzia şi aceasta a deschis noi perspective pentru PD în regiune.

T: În opinia Dvs., cum va evolua situaţia politică în sudul ţării în viitorul apropiat?

A.S.: Pînă acum, Găgăuzia a putut folosi acel potenţial care i-a fost oferit de legi şi de drepturile ce i-au revenit. Sînt sigur că populaţia şi societatea găgăuză vor continua să se integreze în procesele care au loc în ţara noastră şi se vor simţi cetăţeni demni ai RM.

T: Cît de adevărată este informaţia că în Partidul Democrat se pregăteşte schimbarea Preşedintelui formaţiunii?

A.S.: Eu nu ştiu despre asemenea acţiuni. Pot spune doar că toate procesele în PD au loc în baza înţelegerilor şi deciziilor comune, cu acordul membrilor de partid. Dar, nu cred că vor fi schimbări. După cum ştiţi, vara aceasta a avut loc Congresul partidului la care Marian Lupu a fost ales în funcţia de Preşedinte pentru 5 ani.

T: Care e situaţia reală în AIE? Se va menţine Alianţa pînă la următoarele alegeri?

A.S.: Alianţa nu are alternativă. Oricare altă configuraţie în Parlament ar provoca alegeri anticipate. Cred că în Alianţă nu sînt partide interesate de anticipate. Sîntem la jumătate de cale pentru a realiza ceea ce ne-am propus. Cred că toţi cei din Alianţă sînt interesaţi ca ea să activeze şi mai departe şi să înainteze în acele acţiuni despre acre vorbea acum trei ani. Nu am nici o îndoială ca Alianţa se va menţine în acest format şi va realiza majoritatea promisiunilor făcute.

T: Cum vedeţi evoluţia situaţiei politice Republicii Moldova în viitorul apropiat?

A.S.: Privesc cu optimism viitorul politic al RM. Avem un potenţial enorm, care, în mare parte, încă nu e realizat şi anume în ceea ce ţine de tendinţele europene, posibilităţile care ne sînt oferite, înţelegerile cu UE. Avem un potenţial mare pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu statele CSI, dar şi cu Rusia. Iată de ce pot să zic că ţara noastră are un viitor mare, avem un potenţial bun, în special uman, avem poziţii bune în economie şi de aceea cred că în ţară va fi totul bine.

Text: Kristina Gurez