Mîncare de urzici
Ingrediente
1 kg urzici, 1 lingura de faina, ulei
Mod de preparare
Urzicile se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce au fiert, si strecoara si se toaca marunt. Se pun din nou pe foc, si adauga faina, putin ulei si se amesteca din cand in cand. Si dilueaza putin cu zeama in care au fiert. Se servesc cu hrean sau cu mujdei si mamaliguta.
Supa crema de urzici (de post)
Ingrediente
1 kg de urzici,
4 cepe potrivite,
1 pastarnac,
1 ardei gras,
1/2 telina,
2 morcovi,
1-2 cartofi,
3 linguri de ulei de masline,
1 lingura de margarina,
1 ceasca de smantana vegetala,
sare, piper
Mod de preparare
Se curata: cartofii, morcovii, pastarnacul, telina, 2 cepe si se pun la fiert impreuna cu sare si o lingura de ulei de masline. Cand fierbe se adaua si ardeiul curatat de seminte.
Se lasa supa sa se racoreaca si se strecoara (se pastreaza atat supa clara cat si legumele). Se iau urzicile si se spala sub un jet de apa rece. Se pun la fiert in apa deja clocotita si se tin cam 20 de minute. Se scurg bine.
Se toaca marunt cele 2 cepe ramase si se calesc in ulei, la care se adauga supa clara si se lasa sa se dea in cateva clocote. Se paseaza urzicile (si alte legume din cele fierte dupa preferinta) si se subtiaza cu supa calda. Se pune totul intr-o oala potrivita, se adauga margarina si smantana vegetala, si se potriveste cu sare si piper.
Piure de urzici
Ingrediente
1/2 kg. urzici, 1/2 ceasca ulei, 50 gr. slanina afumata, o ceapa, 50 gr. faina, 100 ml smintina, zeama de lamaie, putin usturoi, marar, sare
Mod de preparare
Se spala foarte bine urzicile si se pun in strecuratoare. Separat, se caleste slanina taiata in cuburi mici pina se rumeneste putin. Se ia vasul de pe foc, se pune ceapa tocata si cind e putin aurie se adauga urzicile. Se amesteca bine, se pun 400 ml de apa fierbinte si ½ lingurita de sare. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba incet, mai adaugind apa daca scade prea mult. Cind urzicile sint fierte, se adauga faina dezlegata cu putina apa, apoi se pune atita apa incit sa se formeze 500 ml de sos. Se lasa sosul sa fiarba 3-4 minute, se ia vasul de pe foc, se pune smintina, se potriveste de sare, se acreste cu zeama de lamaie sau cu citeva picaturi de otet, se pun mujdeiul si mararul verde.
Chiftelute de urzici
Ingrediente
500 gr urzici, 4 cepe, 1 lingurita de unt, 2-3 linguri faina de grau, 2 felii de paine inmuiata in lapte, 4 oua, sare, piper, ulei pentru prajit
Mod de preparare
Urzicile se spala bine si se scurg, apoi se fierb in apa cu sare pana sunt pe trei sferturi facute. Se scot din zeama si se lasa la scurs. Ceapa tocata fin se caleste in unt, intr-o tigaie cu fundul gros, la foc foarte mic, mestecand intruna cu lingura de lemn. Se lasa pana incepe sa se rumeneasca, fara sa se prinda. Urzicile aproape fierte se toaca mare, se adauga peste ceapa si se inabusa pana scade zeama lor. Se bat doua oua ca pentru omleta si se toarna peste urzici. Se amesteca repede pe foc, inca un minut, pana se coaguleaza oul si se face ca niste franjuri. Se ia tigaia de pe foc iar dupa ce s-a racit se adauga in compozitie faina, painea si doua galbenusuri crude. Se omogenizeaza frecand cu lingura de lemn dupa care se adauga cele doua albusuri batute spuma cu un pic de sare. Cu o lingura se formeaza chiftelutele, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins, sub capac.
Mod de servire
Se servesc atat calde cat si reci, cu diverse sosuri.
Mancare de orez cu urzici
Ingrediente
500 gr urzici, 1 ceapa, 1 ceasca orez, 2-3 linguri ulei, sare
Mod de preparare
Urzicile se aleg, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se lasa la fiert descoperite. Separat se toaca si se caleste in ulei ceapa impreuna cu orezul. Cand urzicile au fiert, se iau de pe foc, se strecoara, se toaca si se amesteca cu orezul. Se toarna peste urzici si orez, doua cesti cu apa in care au fiert urzicile, se sareaza si se pun in cuptorul incalzit in prealabil.
Placinta cu urzici
Ingrediente
250 g foi de placinta
500 g urzici tinere
100 g margarina
150 g cascaval ras sau branza de oi
2 oua
Mod de preparare
Placinta cu urzici este un preparat deosebit care trebuie preparat astfel: se aleg urzicile si se spala bine inainte de a fi puse la fiert in apa clocotita cu sare. Se strecoara apoi si se toaca marunt. Se amesteca cu putina margarina topita si 50 g cascaval. Separat, se fierb cele doua oua si se taie rondele. Apoi, se unge o tava cu margarina. Se aseaza pe masa foile de placinta si se stropesc una cate una cu margarina topita dupa care se aseaza una peste alta. Pe jumatate din lungimea foilor se intinde piureul de urzici acoperit cu rondele de ou, iar cealalta jumatate a foilor se indoaie peste. Se aseaza placinta in tava unsa mai devreme cu margarina, se presara cascaval ras se se pune la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand cascavalul s-a rumenit. Se serveste calda.
Mancare de urzici cu mamaliguta
Ingrediente
1 kg urzici
1 crenguta leustean
1 catel usturoi
1 ceapa
1 lingura faina alba
malai
Mod de preparare
Mancare de urzici cu mamaliguta este o mancare usoara si de sezon.
Se pun urzicile la fiert cu o crenguta de leustean si o ceapa taiata in doua. cand considerati ca sunt fierte, scoateti urzicile din apa, aruncati ceapa si pastrati apa in care au fiert.
Peste urzici se adauga 3 linguri cu faina de malai si o lingura faina de grau. Cu o lingura de lemn se fraca bine urzicile cu cele adaugate, pana se face ca o pasta.
Intre timp se taie marunt un catel de usturoi si leustean.
Compozitia de urzici se subtiaza cu apa in care au fiert urzicile.
Inainte cu 5 minute de a fi gata se adauga usturoiul si leusteanul.
Intre timp se face mamaliguta.
Intr-o craticioara se incalzeste un pic de ulei (eu am pus de masline) si se adauga compozitia subtiata de urzici.
Se mai fierbe un pic, pana se fierbe malaiul.
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована
Rețete cu urzici
Și deoarece ieri am vorbit despre proprietățile benefice ale urzicii, astăzi am hotărît să fac o alegere de rețete ușor de preparat ce conțin această plantă miraculoasă.
Источник
Поделиться:
Ссылка скопирована