Point.md logo
Новости
10 Августа 2015, 11:10
002561

Scheme obscure de proprietate la una din cele mai mari fabrici de mezeluri din ţară

10 Авг 2015
02561
Scheme obscure la cea mai mari fabrică de mezeluri din ţară. Foto: basarabia-nord.md
Scheme obscure la cea mai mari fabrică de mezeluri din ţară. Foto: basarabia-nord.md

La finele lunii iunie pe piaţa moldovenească de capital s-au produs două tranzacţii cu două pachete aproape egale, de circa 10% din acţiunile societăţii pe acţiuni Basarabia Nord din Bălţi.

Cele 20,35% din acţiuni au fost vândute de unul dintre vechii acţionari ai companiei, Serghei Cernogubov şi au fost cumpărate de către unul din micii acţionari neindicaţi până acum în rapoartele societăţii din cauza pachetului prea mic deţinut, societatea comercială Viteza Optim SRL, înregistrată la Bucureşti, România.

Preţ mic pentru active impresionante

Tranzacţiile au fost efectuate la preţul de cinci lei pentru o acţiune, întregul pachet cumpărat de Viteza Optim costând în total mai puţin de 840.000 de lei. Un preţ prea mic dacă luăm în calcul că unei acţiuni îi revin potrivit raportului financiar pentru anul trecut, active nete în valoare de aproape 32 de lei.

Însă, dacă ţinem cont de situaţia financiară a Basarabia Nord, care a suportat în 2014 pierderi de 55,54 milioane lei, preţul nu pare atât de neglijabil. Astfel la o valoare a activelor de 166 milioane lei, compania are la moment datorii pe termen lung de 132 milioane şi pierderi neacoperite de 64,6 milioane lei.

Pierderi pe linie patru ani la rând

Anul trecut, societatea din Bălţi a avut o cifră de afaceri de aproape 200 milioane lei. Însă, costul vânzărilor relativ înalt, de aproape 171 milioane lei, cheltuielile comerciale de aproape 30 de milioane lei, cele administrative de peste opt milioane şi alte cheltuieli operaţionale de 16,8 milioane lei, au dus la pierderi din activitatea operaţională de circa 15,5 milioane lei. La acestea se mai adaugă pierderi de 21,74 milioane din activitatea investiţională şi de 18,3 milioane lei din activitatea financiară.

De altfel, Basarabia Nord nu a mai înregistrat profit încă din 2010, când a fost pe plus cu 1,68 milioane lei.

În 2011 au fost înregistrate 9,1 milioane lei pierderi, care în anii următori au crescut constant. În 2012 acestea au urcat până la 25 milioane, în 2013 – până la 36,4 milioane pentru ca în 2014 să ajungă la 55,54 milioane lei.

Potrivit unei constatări a companiei de audit a societăţii, pierderile mari ale societăţii ar fi provocate de un credit „incomod” luat anterior de la Moldova-Agroindbank.

Tranzacţie „în familie”

În acest context, pare straniu nu atât faptul că cineva a vândut, ci că s-a găsit cumpărător la acţiunile unei societăţi, aflată într-o situaţie financiară mai mult decât dificilă.

Însă, potrivit surselor Mold-Street, tranzacţia ar fi o simplă trecere dintr-un buzunar în altul al acţiunilor ce aparţin, de facto, aceluiaşi proprietar real, deşi nu există dovezi clare, care să confirme afilierea dintre Cernogubov şi Viteza Optim.

Viteza Optim este, printre altele, acţionar majoritar şi al unui din cei mai mari producători de votcă din Moldova, Zernoff SRL din Chişinău, care, la rândul ei, este acţionar majoritar al societăţii pe acţiuni Basarabia Nord cu un pachet de 50,4% din capitalul social.

Anume firma Zernoff este miezul acestei scheme sofisticate de repartizare a participaţiilor în acest grup de companii, unde rolul de producător îl deţine Basarabia Nord şi câteva companii afiliate, precum fabrica de pâine din Bălţi sau societatea Mărculeşti Combi din raionul Floreşti, specializată în creşterea porcilor şi stocarea cerealelor.

Asociat majoritar al Zernoff SRL este, deci, Viteza Optim, cu o participaţie de 77,36%. Alte 10,18 % din Zernoff îi revin lui Denis Cibizov, fondatorul Viteza Optim, unde acesta deţine 90% din acţiuni. Ceilalţi acţionari ai Zernoff SRL sunt Cozoveachin Gheorghii cu o participaţie de 10,18% şi Hlopţev Victor cu 2,26%. Prin urmare, procurarea de către Viteza Optim a pachetului de acţiuni deţinut de Cernogubov în Basarabia Nord consolidează şi mai mult poziţia lui Cibizov în cadrul societăţii.

De la Alco Kaiser la Zernoff SRL

De altfel, cei trei aveau iniţial cote mai egale în participaţia companiei ce deţinea iniţial controlul în societatea din Bălţi. În noiembrie 2004 şi februarie 2005, aproape 20% din acţiunile deţinute de Moldova-Agroindbank la Basarabia Nord şi alte 30% deţinute de fondul de investiţii DAAC-Hermes, au fost vândute la Bursa de Valori printr-un şir de companii intermediare, destinatarul final al acestora fiind firma Alco Kaiser din Chişinău, care deşi deţinea doar 49,9%, controla după toate aparenţele 71% din acţiuni.

Cel puţin aceasta beneficia  constant de suportul deţinătorilor a 71% de acţiuni în cadrul adunărilor generale a acţionarilor, unde se alegea consiliul societăţii. De aici şi concluzia, că Cernogubov juca la aceeaşi mână cu Alco Kaiser.

Fondatorii Alco-Kaiser erau la acel moment aceiaşi Cibizov, Cozoveachin şi Hlopţev însă cu altfel de participaţii. Primii doi deţineau câte 45% din acţiuni iar Hlopţev – 10%. Deja în anul 2010 în calitate de acţionar, în locul Alco-Kaiser apare Zernoff SRL, asociaţii fiind aceeaşi.

Filiera românească…

În august, 2007, la Bursa de Valori, la preţul de 3,3 milioane lei a mai fost vândut un pachet de 14,5% din acţiunile Basarabia-Nord. Cei care şi-au vândut de această dată acşiunile, au fost cinci acţionari minoritari, persoane fizice, care după venirea Alco-Kaiser la Basarabia Nord, n-au mai reuşit să-şi promoveze reprezentantul în consiliul societăţii şi nu mai puteau în vre-un fel să aibă un cuvânt de spus în cadrul companiei unde erau coproprietari.

Noul acţionar al fabricii din Bălţi s-a dovedit a fi compania Bio Alliance SRL, înregistrată în Bucureşti. De remarcat că unul din acţionarii acesteia este cetăţeanul român Constantin Ţurcan, născut la Găleşti, Străşeni, Republica Moldova care este, de altfel şi partener al lui Cibizov la Viteza Optim cu o participaţie de 10%.

…şi urma britanică

Al doilea acţionar al Bio Alliance SRL este societatea comercială Conglom Limited, înregistrată în Edinburg, Marea Britanie, care, potrivit rapoartelor sale financiare, are relaţii speciale nu doar cu Bio Alliance ci şi cu Viteza Optim, şi cu Zernoff.

Astfel, în anul fiscal 2011-2012, printre debitorii societăţii scoţiene s-au numărat Bio Alliance, care a împrumutat 1,73 milioane lire sterline de la compania engleză, Viteza Optim, care a împrumutat 3,7 milioane lire sterline şi Nordbiogrup SRL, o societate din Chişinău care a fost creditată cu 631.000 lire sterline.

În următorul an fiscal, aceleaşi companii au primit împrumuturi de 1,98 milioane, 6,088 milioane şi, respectiv, 688.000 de lire sterline. Toate creditele erau acordate cu o dobândă de 2% pe un termen de 5 ani. Din rapoartele financiare nu este clar dacă aceste credite au fost returnate, iar dacă nu au fost, cuii vor fi returnate, deoarece potrivit unui anunţ oficial, pe 31 iulie 2015 Conglom Limited a fost lichidată.

Mold-Street a descoperit că pentru a acorda împrumuturile respective, Conglom Limited lua credite de la Lambert Worldwide Trading Limited, un offshore din insulele Virgine Britanice (BVI). Astfel, în perioada fiscală aprilie 2012-aprilie 2013, aceasta a acordat credite de 10,237 lire sterline firmei scoţiene la o dobândă de un procent pe an.

Mai mult, Conglom Limited a raportat cel puţin doi ani la rând că este acţionar la Zernoff cu 17,8% în 2011 şi cu 16% în 2012.

Ce interes avea această firmă off-shore să finanţeze printr-o companie proxi din Edinburg la o dobândă aproape inexistentă cele patru companii afiliate ale Basarabia-Nord, n-am reuşit să aflăm din cauza “discreţiei totale” de care se bucură firmele înregistrate în Insulele Virgine Britanice.

Grupul Zernoff, o reputaţie nu tocmai imaculată

Numele companiei, controlată de Cibizov a fost legat de mai multe scandaluri pe parcursul anilor. În anul 2009 directorul societăţii Carmez din Chişinău, cel mai mare la un moment dat producător de mezeluri din ţară, Anatol Câşlaru învinuia compania Optim-Comerţ, entitatea din cadrul grupului Zernoff, ce se ocupă în special, de comercializarea produselor finite, că s-ar număra printre cei implicaţi într-un atac de tip raider asupra combinatului de carne din Chişinău.

Unul din membrii consiliului Basarabia Nord şi al conducerii Zernoff, Dmitri Tcacenco, a fost chiar directorul Carmez un timp, în care Câşlaru se afla în arest. Potrivit lui Câşlaru acest arest a fost efectuat la fel la comanda celor de la Zernoff în timpul guvernării comuniste.

În 2010, într-un raport al Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (actualul CNA) privind schemele de monopolizare ale pieţii cărnii figurau atât Basarabia-Nord, cât şi Bio Alliance SRL. Potrivit unor concurenți de pe piața cărnii în Republica Moldova, aflându-se sub protecţia guvernării comuniste în perioada 2001-2009 compania Zernoff şi-a consolidat poziţiile ajungând să domine atât piaţa mezelurilor cât şi cea a importurile de carne. 

Обсуждение доступно в  новой версии