Сообщить новость
+
рубрики
сюжеты
Выборы-2025
Газовый кризис
Бельцы
Евровидение-2025
Изобретатели РМ
Служба поддержки
(+373) 22 888 002
info@point.md
Размещение рекламы
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

банки:

MDL
usd
17.186
eur
19.529
Main > novosti > auto > 10 semne pe care si le fac soferii in trafic si ce inseamna ele
Выборы-2025
новостей: 47
Газовый кризис
новостей: 239
Бельцы
новостей: 5532
Евровидение-2025
новостей: 9
Изобретатели РМ
новостей: 40
Цены на топливо
новостей: 293
Гагаузия
новостей: 10621
Кишинев
новостей: 410
ДТП в Молдове
новостей: 7393
Нет войне
новостей: 129
Приднестровье
новостей: 34517
Украина-Россия
новостей: 7478
Землетрясение
новостей: 958
Стадион
новостей: 117
Русский язык
новостей: 281
Хорошие новости
новостей: 1710
22 Октября 2017, 14:47
2 689
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована

10 semne pe care și le fac șoferii în trafic și ce înseamnă ele

Pe şosele nu eşti niciodată singur. Acolo e o adevărată comunitate care trebuie să comunice, să-şi transmită informaţii, să-şi mulţumească reciproc, să se avertizeze.

10 semne pe care și le fac șoferii în trafic și ce înseamnă ele.
10 semne pe care și le fac șoferii în trafic și ce înseamnă ele.

În această lume există un limbaj codificat pe care trebuie să-l cunoşti, ca şofer. Un semnal dreapta nu înseamnă neapărat că şoferul va vira la dreapta, o fază lungă îţi spune mult mai mult decât simpla nevoie de a vedea mai bine. Iată care sunt semnele pe care şi le fac şoferii în traficul din R. Moldova.

Avarii în mers

În țările europene cel mai popular semn între şoferi este făcut cu avariile. Şi este un semn de mulţumire prin care alt şofer pe care l-ai lăsat să se bage sau l-ai lăsat să intre de pe o altă stradă lăturalnică îţi spune "mulţumesc". Din păcate, este printre puţinele semne care reprezintă ceva pozitiv în traficul din România, deoarece restul sunt semne care se traduc fie prin înjurături, fie prin diverse agresiuni.

Flash în intersecţie

Un alt semn al şoferilor care este pozitiv e cel în care primeşti flash-uri în intersecţie. De obicei, aceste flash-uri înseamnă că acea maşină te lasă să te bagi. Adică ţi se "spune" că poţi să te pui în mişcare, că poţi schimba banda sau că poţi să intri în faţa maşinii care dă flash-uri. La acest gest se răspunde cu avariile menţionate mai sus. Iar ca răspuns, iniţiatorul acestui gest de politeţe între participanţi la trafic mai poate să-ţi dea un flash scurt care înseamnă "cu plăcere".

Frâna bruscă în faţa ta

Poate cel mai agresiv şi nedorit semn din partea unui alt şofer este să-ţi pună frana bruscă, aparent fără motiv, în faţa ta, forţându-te să frânezi şi tu. Frâna bruscă se pune exclusiv de şoferii frustraţi pe care i-ai necăjit mai devreme în trafic. Prin necăjit a se înţelege nu le-ai dat prioritate deşi nu aveau, nu i-ai lăsat să intre în coloană, nu i-ai lăsat să schimbe banda sau să întoarcă peste linia continuă. Cine simte nevoia să îşi manifeste frustrarea punând frana bruscă în fata altei maşini are probleme serioase. De aceea, nu strică să păstrezi mereu distanţă sau să schimbi rapid banda dacă vezi vreun şofer agresiv care îţi taie calea, scrie 4tuning.ro.

Frâna repetată

Frâna repetată în faţa ta, adică atunci când vezi maşina din fata că aprinde rapid stopurile de frâna, semn că şoferul o apasa des, înseamnă o urgenţă sau o atenţionare. De obicei asta se întâmplă când înaintea coloanei apare un obstacol neanunţat. Fie accident, fie copac căzut, fie o maşină oprită şi aşa mai departe. Un şofer cu experienţa va frâna aşa că să îi sesizeze maşinii din spate să încetinească, mai ales la viteze mai mari. Dacă doar ar pune frână brusc, şoferul din spate poate nu o sesizează la timp şi produce un accident. Nu degeaba, maşinile moderne au acum un sistem care activează automat şi avariile să clipească la frânare violenta.

Flash din spate

Un semn negativ cunoscut de toată lumea este întâlnit mai ales pe autostrăzi. Când tu încerci să faci depăşirea unui TIR şi din spate vine o maşină de lux cu flash-uri care clipesc că blitz-urile de paparazzi. Înseamnă că un frustrat cu bani dar fără creier are impresia că toată şoseaua îi aparţine şi că doar el are voie să circule pe a doua bandă. Şi mai înseamnă că aceşti oameni fără răbdare, care nu sunt capabili să anticipeze mişcarea altor şoferi din faţă şi să reducă viteza la timp, sunt doar la un pas de un accident grav. Aceşti indivizi trebuie evitaţi.

Trei flash-uri către poliţie

Surse din minister ne-au spus că anumite automobile ce aparţin unor structuri de informaţii şi operaţiuni speciale, dotate cu numere de înmatriculare obişnuite, au un cod efectuat prin flash-uri cu Poliţia Rutieră. Adică dacă o asemenea maşină este în misiune şi depăşeşte viteza legală, ca să nu fie trasă pe dreapta, şoferul face trei flash-uri şi agentul de circulaţie o lasa să treacă. Sau era semnul cu 4 flash-uri? Oricum, nu vă recomandăm să încercaţi aşa ceva dacă nu ştiţi codul exact.

Punerea în paralel

Ai mers vreodată în legea ta şi te-ai trezit brusc urmărit de o maşină care s-a pus în paralel cu tine? Acest gest poate fi interpretat şi că unul paşnic, dar şi că unul agresiv. Poate să însemne şi că este o cunoştinţă care vrea să-ţi facă o surpriză, dar şi că este un alt şofer agresiv supărat pe viaţă, cu geamul lăsat, care vrea să te scuipe şi să fugă. Sau mai poate însemna şi o provocare la o mică liniuţa că în Fast&Furious.

Claxon scurt

Nu ai cum să circuli prin Bucureşti fără a claxona. Şi aici nu ne referim la claxoane aberante pentru a agăţa femei, claxoane aiurea ca să grăbeşti pietonii sau ca să pui tramvaiul în mişcare. Claxoanele scurte sunt, de obicei, mici semne care transmit o neregulă. Fie că e vorba de un şofer ocupat să vorbească la telefon şi care uită să dea semnal şi se băgă în faţa ta, fie că e unul care iese din parcare cu spatele, o maşină care intră de pe o stradă secundară şi pare să nu se mai oprească, claxonul scurt are ca scop "trezirea" şi atenţionarea altui şofer. Sau, din păcate, arata şi frustrarea de obicei a taximetriştilor la semafor care simt nevoia să claxoneze imediat cum se pune verde.

Claxon lung

Un claxon lung înseamnă fără doar şi poate pierderea răbdării. Şi ţine loc de înjurătură de neamuri, vii sau moarte. Claxonul lung apare atunci când alţi şoferi blochează intersecţia, tu ai verde dar nu ai unde să te duci. Claxonul lung apare atunci când boul din faţa ta uita că este în maşină şi o lasa să curgă în spate, cu muzică la maxim, riscând să te lovească. Sau atunci când ajungi seara acasă şi locul tău plătit este ocupat de o maşină necunoscută. În orice caz, atunci când claxonezi lung o faci oarecum pe bună dreptate, dar dând dovadă de nervi şi frustrare, semn că ai nevoie de o vacanţă.

Flash din contrasens

Un alt semn pozitiv în trafic este atunci când vezi la maşinile de pe contrasens că dau flash-uri. În afară de ţările din est, şoferii din alte zone habar nu au ce înseamnă acest mesaj nescris. Dar la noi ştie toată lumea. Înseamnă că undeva, mai în faţă, este Poliţia Rutieră. Flash-uri din contrasens sunt, de fapt, o alarmă că să reduci viteză dacă nu vrei să te ia radarul. Şi, oricât de nedorite sunt de către poliţişti, deoarece numărul celor care cad în plasa scade simţitor, aceste flash-uri salvează vieţi într-o lume ideală. Deoarece, într-o lume ideală, radarul e amplasat în zone şi curbe periculoase în care au murit oameni. Şi dacă cineva ne dă flash-uri, reducem viteza şi evităm un posibil accident. Deoarece nu e ca şi cum radarul ne-ar fi redus şansele la zero...

Источник
Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмитеctrl + enter
Нашли ошибку в тексте?Сообщите нам!