Potrivit șefei statului, „malul drept al Nistrului în ultimii ani a scăpat de șantajul rusesc, a creat propriile rezerve de gaze și a asigurat oamenii cu căldură și electricitate”, informează infotag.md.
„Am devenit invulnerabili la șantajul energetic. Și apoi (Rusia) a îndreptat o lovitură spre malul stâng. Autorii acestei crize au sperat că va avea loc o catastrofă umanitară în regiune, iar Moldova va eșua. Planul lor nu a funcționat. Noi am găsit soluții. Am oferit ajutor. Am depășit și această criză”, a spus Sandu.
Potrivit ei, în pofida numeroaselor provocări, noi (autoritățile) am reușit să menținem pacea și stabilitatea în regiunea transnistreană.
„În pofida contractului existent de furnizare a gazului, în pofida rutelor alternative de aprovizionare, oamenii din regiunea transnistreană au fost lipsiți de căldură și electricitate și au fost în frig și întuneric. Ar fi putut fi evitată această situație? Da. De ce a oprit Gazprom livrările către regiunea transnistreană? Pentru că Rusia a vrut să destabilizeze situația din Moldova”, crede ea.
Sandu a reamintit că poziția Moldovei nu s-a schimbat din prima zi a războiului din Ucraina.
„Suntem de partea păcii, nu a agresiunii, și facem totul pentru a menține pacea în Moldova prin diplomație. Putem asigura securitatea în continuare a țării demonstrând un comportament corect, predictibil și consecvent, construind parteneriate puternice și de încredere cu vecinii noștri România și Ucraina, precum și cu alte țări care respectă dreptul internațional și frontierele altor state”, a spus președinta.
Sandu a mai amintit că pe teritoriul Republicii Moldova există o armată străină.
„Desfășurarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană este o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe teritoriul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Ne apropiem de al patrulea Paște, pe care vecinii noștri ucraineni îl vor petrece sub foc. Cu toții sperăm și ne rugăm pentru un acord de pace just și durabil cât mai curând posibil. Dar indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va continua să reziste cu sprijinul puternic al țărilor care doresc să aducă pacea pe continentul nostru. Ucraina va rămâne scutul nostru și suntem obligați să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie târâtă în război”, a spus Sandu.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.