În timpul somnului, creierul îşi aşează în “sertăraşe” informaţiile de peste zi. Iar dacă acesta lipseşte vor apărea “goluri” de memorie, iar unele sarcini vor fi mai greu de dus până la capăt din cauza scăderii funcţiilor cognitive. În plus, vei avea senzaţia de “cap în ceaţă” şi-ţi va fi greu să-ţi găseşti echilibrul.
Iată câteva sfaturi care să vă ajute să faceţi faţă lipsei somnului, potrivit Sfatulparintilor.ro.
Ce trebuie să ştii despre somnul bebeluşului
Somnul bebeluşului este diferit de somnul părintelui. De exemplu, bebeluşul de trei luni doarme cam 80% din timpul somnului în somnul REM (Rapid Eye Movement), adică somnul în care visezi. În schimb, adulţii dorm doar 20% în REM. În plus, somnul bebeluşilor are cicluri de 50 de minute, spre deosebire de părinţi care au 90 de minute. Aşa se explică faptul că ei se trezsesc uşor, dorm pe perioade scurte de timp (reprize de 3-4 ore), indiferent de intervalul zi/noapte.
Iar dacă bebeluşul e treaz, treaz trebuie să fii şi tu. Fie că e nevoie să-i dai să mănânce sau să-l linişteşti, trebuie să fii prezent. Aşadar, pe timpul nopţii vei avea două-trei reprize a câte cel puţin 20 de minute în care vei fi treaz. Şi vei fi mult mai obosit decât dacă ai dormi, de exemplu, doar 5 ore pe noapte, neîntrerupt. De ce se întâmpla acest lucru? În primul rând pentru ca somnul fragmentat te împiedică să intri în cea de-a doua etapă a somnul, somnul adânc. Pentru că de fiecare dată când te întorci din nou la culcare, trebuie să reiei ciclul somnului, rezultatul fiind extenuarea.
Cum să recuperezi lipsa somnului
Atunci când te confrunţi cu nopţile albe petrecute alături de bebeluş ar fi bine să ai grijă să recuperezi. Chiar dacă nu poţi dormi noaptea, găseşte perioade de “respiro” în care să poţi dormi liniştit(ă) peste zi. Dacă eşti tătic şi trebuie să mergi la serviciu, foloseşte weekendul pentru a recupera odihna. Dacă eşti mămică şi stai acasă, te poţi folosi de perioadele de somn ale bebeluşului de pe timpul zilei. Iar cel mai indicat este să faceţi cu rândul, astfel încât fiecare dintre voi să doarmă liniştit o noapte. De asemenea, poţi cere oricând ajutorul bunicilor. Vor fi mai mult decât încântaţi să aibă grijă de nepoţel în timp ce tu poţi dormi câteva ore liniştit.
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована
Ai un bebeluş? Află cum să faci faţă lipsei somnului
Lipsa somnului este o problemă majoră pentru părinţii de bebeluşi. Deşi copilul este pe primul loc pentru toţi părinţii, nu ar fi bine să ignore nici semnele care îi anunţa că lipsa de somn începe să le facă probleme. Cum te afectează lipsa somnului? Cel mai mare efect negativ pe care îl produce somnul fragmentat este oboseala acumulată în corp, ceea ce duce la lipsa puterii de concentrare.

Источник
Поделиться:
Ссылка скопирована