Сообщить новость
+
рубрики
сюжеты
Служба поддержки
(+373) 22 888 002
info@point.md
Размещение рекламы
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

банки:

MDL
usd
17.149
eur
19.422
Main > novosti > ekonomika > cum finanteaza chisinaul separatismul de la tiraspol prin tarifele la gazele naturale
Выборы-2025
новостей: 47
Газовый кризис
новостей: 239
Бельцы
новостей: 5534
Евровидение-2025
новостей: 9
Изобретатели РМ
новостей: 40
Цены на топливо
новостей: 293
Гагаузия
новостей: 10621
Кишинев
новостей: 412
ДТП в Молдове
новостей: 7394
Нет войне
новостей: 129
Приднестровье
новостей: 34520
Украина-Россия
новостей: 7480
Землетрясение
новостей: 958
Стадион
новостей: 117
Русский язык
новостей: 281
Хорошие новости
новостей: 1710
15 Марта 2018, 14:01
650
Скопировать ссылку
Ссылка скопирована

Cum finanțează Chișinăul separatismul de la Tiraspol prin tarifele la gazele naturale

Experții energetici din R. Moldova atenționează că tarifele pentru gazele naturale conțin „costuri nefondate” și „cifre false” care le umflă nemotivat și permit menținerea separatismului de la Tiraspol.

ANRE a anunțat că tarifele la gazele naturale ar putea să fie micșorate cu circa 20%.
ANRE a anunțat că tarifele la gazele naturale ar putea să fie micșorate cu circa 20%.

Sergiu Tofilat a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că venitul de la tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova, plătit de „Gazprom”, este împărțit astăzi în jumătate de către partea dreaptă a Nistrului și regiunea transnistreană. Potrivit expertului, acest venit trebuie împărțit reieșind din lungimea țevilor care tranzitează un teritoriu sau altul și asta ar însemna că Chișinăul ar trebui să încaseze 71% din acești bani, scrie Ziarul Național.

Un alt expert, Tudor Șoitu, a adăugat că, anual, Transnistria încasează „abuziv” venituri de 300 de milioane de lei de la tranzitul gazelor și, dacă acești bani ar veni la Chișinău, tarifele pentru gazele naturale ar trebui să scadă cu 6%, adică cu 360 de lei din actualul preț. 

Un alt aspect semnalat de experți vizează cursul de schimb valutar prognozat de Ministerul Economiei de 17,78 de lei pentru un dolar în 2017, deși pe piață acest curs a fost de 16,8 lei. Asta înseamnă plus un leu mai mult în tarifele la gaze și posibilitatea de a mai reduce din preț 3,4%. 

O altă întrebare la care experții nu au primit răspuns de la Agenția Pentru Reglementări în Energetică (ANRE) se referă la pierderile din rețea. La fiecare miliard de metri cubi de gaze consumat, pierderile sunt indicate a fi 32,8 milioane de metri cubi deja al optulea an consecutiv. 

Sergiu Tofilat susține că aceste pierderi sunt de opt ori mai mari decât media europeană, în pofida faptului că anual sunt făcute investiții în rețele de sute de milioane de lei, ceea ce ar trebui să reducă pierderile. 

Totodată, rentabilitatea este stabilită în proporție de 2,5% din volumul de gaze distribuit, în timp ce în România aceasta este de 1,5%, iar la energia electrică furnizată în R. Moldova - variază între 0,5% și 1%. 

De asemenea, cheltuielile pentru salariile celor 5 280 de angajați ai „MoldovaGaz” au crescut de patru ori și jumătate în ultimii opt ani, iar acest lucru se răsfrânge și asupra tarifelor la gazele naturale. 

Experții solicită ANRE-ului încă o rundă de dezbateri cu privire la tarifele la gazele naturale, ca să primească răspunsuri la toate întrebările și să poată face propuneri, iar tariful să devină unul transparent.

Cu toate acestea, Victor Parlicov a spus la același eveniment că ANRE i-a anunțat că vor primi răspuns la întrebări până pe 30 martie, dar a planificat pentru mâine, 16 martie, o ședință în cadrul căreia ar intenționa să aprobe noile tarife pentru gazele naturale. 

Anterior, ANRE a anunțat că tarifele la gazele naturale ar putea să fie micșorate cu circa 20%.

Источник
Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмитеctrl + enter
Нашли ошибку в тексте?Сообщите нам!