Подписывайтесь на новости в

Point.md logo
13 Июня 2016, 16:11
862

Candu, despre Unire: Avem nevoie de pragmatism, nu de vorbe goale!

Relațiile dintre Republica Moldova și România trebuie să fie unele pragmatice și să aducă rezultate concrete cetățenilor, iar ceea ce ține de mai multe declarații despre Unire, ea nu poate avea loc având la bază vorbe goale.

Dragnea susține că prioritar este sprijinul și ajutorul din partea României, dar nu demagogia.  Foto: privesc.eu
Dragnea susține că prioritar este sprijinul și ajutorul din partea României, dar nu demagogia. Foto: privesc.eu

Declarațiile aparțin președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, care se află în aceste zile într-o vizită o vizită oficială în România.

După întrevederea de azi cu președintele PSD, Liviu Dragnea, Candu a fost întrebat de ziariști ce părere are despre Unirea celor două state. Potrivit speakerului, acest subiect a provocat mai multe dezbateri în Republica Moldova „și cu regret provoacă dezbinarea societății”.

„Acest lucru are loc din mai multe considerente, precum cei 70 de ani trăiți în Uniunea Sovietică, subiectul Transnistriei, Gagauziei. Sunt mai multe lucruri care ar provoca anumite elemente de instabilitate. Cert este faptul că relația dintre Republica Moldova și România trebuie să fie pragmatică, cu rezultatele colaborării. În situația în care se vorbește mai mult despre Unire, dar în realitate se face puțin la nivel practic și cetățenii Republicii Moldova și României nu o simt, rămâne doar o vorbă goală”, a declarat el.

La rândul său Dragnea susține că prioritar este sprijinul și ajutorul din partea României, dar nu demagogia.

„M-am săturat de limbaj dublu și demagogie, practicată de foarte mulți ani. Noi trebuie să arătăm că vrem să ajutăm pe frații noștri de peste Prut, să ajutăm în mod efectiv, să facem viața mai bună în măsura în care putem. După aceea se poate de discutat despre Unire. Nu știu, după un an, doi, zece. Pentru mine ca român este important ca prin munca mea, prin efortul și ajutorul meu să fac viața mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova. Restul sunt discuții de campanii și proiecte personale”, a declarat el.

Amintim că anterior, Andrian Candu declara într-un interviu acordat Deschide.MD că deși este cetăţean român din 1994, atunci când vorbește despre exitența statului Republica Moldova, ține cont de istoria, specificul, cultura, minorităţile, inclusiv existenţa noastră în URSS, timp de 70 de ani.

”Consider ca actul Unirii ca atare nu este realizabil şi, mai mult ca atât, ar putea aduce şi anumie riscuri. Unirea nu se face printr-un act ca cel din 1918, deşi şi asta, probabil, ar fi o soluţie, la o anumită etapă. Consider că o integrare, inclusiv una inteligentă, pe modelul statelor din UE, este mult mai benefică. Vorbim despre proiecte comune pe diferite dimensiuni, care vor duce, la un moment dat, la o integrare social-economică şi oamenii nici nu îşi vor da seama că lucrurile vor sta altfel peste câţiva ani”.

Tot Andrian Candu a fost singurul politician care a spus că nu vede o problemă să fie organizat un referendum privind Unirea din Republica Moldova și România. 

"Poate e cazul să nu ne mai ascundem și să punem o dată pe masa și poporul să decidă dacă e cazul să vorbim de Unire sau nu, cu toate angajamentele și să ne asumăm rezultatul care o să fie", a declarat speakerul.

Источник
Сообщить новость