point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 1688

Oleg Babenco:"Vom face tot posibilul ca noul nostru partid să acceadă în Parlament la alegerile viitoare!"

Oleg Babenco este unul din cei trei deputaţi comunişti, care au părăsit recent Partidul Comuniştilor.
Oleg Babenco este unul din cei trei deputaţi comunişti, care au părăsit recent Partidul Comuniştilor.

Oleg Babenco este unul din cei trei deputaţi comunişti, care au părăsit recent Partidul Comuniştilor. Totuşi, dacă Vadim Mişin şi-a expus pe larg motivele plecării din PCRM, Oleg Babenco nu prea a făcut-o. Vă propunem să urmăriţi un interviu video acordat portalului TRIBUNA în care deputatul vorbeşte despre ce îl nemulţumea în PCRM, la ce etapă este crearea noului său partid, dar şi în ce relaţii este cu verişorul său de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc.

T:  Dle. Babenco de ce aţi plecat din Partidul Comuniştilor?

O.B.: Am avut suficiente motive ca să plec din PCRM. Am să încep de la faptul că majoritatea membrilor PCRM sînt oameni de treabă, bine pregătiţi, interesanţi, deştepţi şi buni la suflet. Oameni care îşi văd viitorul aici, în R. Moldova. Din păcate, în ultimii cîţiva ani, PCRM, partidul din care eu am făcut parte 10 ani, a început să se schimbe, în sens distructiv, din păcate. A apărut un grup de oameni care au luat sub control conducerea partidului, care îşi văd viitorul altfel de cum îl văd eu, Vadim Mişin sau ceilalţi colegi. Noi sîntem oameni de stat, indiferent de naţionalitatea noastră, viziunile noastre şi credem că Republica Moldova e unica patrie - altă patrie nu avem. Noi considerăm că trebuie să facem totul ca această patrie să devină puternică, prosperă şi interesantă. În ultimul timp, lucrînd în teren,  auzeam de la alegătorii noştri că trebuie să  revenim în Parlament şi să le apărăm interesele. Problemele nu pot fi rezolvate prin mitinguri, prin lozinci, ele trebuiesc rezolvate în cadrul legii. Noi vrem să lucrăm în această ţară şi să apărăm interesele poporului.

T.: Ce anume v-a nemulţumit în activitatea PCRM?

O.B.: În calitate de reprezentant al minorităţilor etnice, fiind ucrainean de origine cu majoritatea rudelor în Transnistria, întotdeauna am considerat că reintegrarea ţării e principala noastră sarcină şi fără asta R.Moldova nu se va putea manifesta niciodată ca un stat. Cred că trebuia să facem tot posibilul ca să rezolvăm conflictul transnistrean. Cu părere de rău, foarte bine ţinem minte cum s-a discutat  planul Kozac, minusurile şi plusurile acestuia. Toate punctele au fost coordonate, dar domnul V. Voronin a refuzat să semneze acel document. Şi după aceasta practic s-a stopat rezolvarea conflictului transnistrean. Foarte puţine s-au făcut pentru a rezolva conflictul transnistrean. Unul din motivele pentru care am plecat din PCRM a fost munca necalitativă şi inadecvată referitor la conflictul transnistrean. În ultimul timp au fost mai multe probleme ce vizează minorităţile etnice, sistemul educaţional, limbă în care se vorbeşte. În 2001, unul din sloganele PCRM era ca limba rusă să devină limbă de stat, iar pe urmă s-au dezis de el. Tot ei declarau că vor să adere la în Uniunea Belarus - Rusia şi repede au uitat de asta. Noi credem că PCRM nu şi-a îndeplinit acele promisiuni. Noi credem că integrarea europeană a R. Moldova este un punct important pentru cetăţenii ţării noastre. Este un pas corect şi vecini noştri din Ucraina, Belarus consideră integrarea importantă. Noi susţinem acest deziderat, numai că sînt căi diferite. Este calea pe care a trecut-o România, dar R. Moldova trebuie să aibă calea ei. Pe vremea URSS aveam o piaţă economică excelentă, dar cu timpul situaţia s-a înrăutăţit şi am stricat relaţiile. Astăzi Moldova trebuie să lucreze activ cu Ucraina, Rusia. Am fost membru al PCRM 10 ani, dar acum, acolo, sînt oameni cu care nu împărtăşim aceleaşi viziuni. Eu nu pot să numesc colegii cu cuvinte urîte, nu pot să-i numesc infractori, numai instanţa judecătorească poate să facă acest lucru. Eu sînt doctor în ştiinţe, de mulţi ani sînt rector la Universitatea Slavonă, nu îmi permit să ofensezi oamenii. Sîntem acuzaţi că vrem să creăm un partid rusesc, a minorităţilor etnice, nu este adevărat. Partidul va reprezenta toate interesele minorităţile locuiesc în Moldova.

T.: Nu regretaţi plecarea din PCRM?

O.B.: Nu regret acest pas, căci a fost pregătit din timp. M-am consultat cu colegii, cu rudele, prietenii, colegii de la Universitatea Slavonă. Aici activează peste 200 de profesori, le-am cerut părerea dacă procedez corect şi cu studenţii de asemenea am vorbit. Decizia mea a fost susţinută. La ziua de astăzi oamenii înţeleg şi acceptă această decizie a mea. Vreau să menţionez un moment important. Imediat după ce am plecat din partid un portal de ştiri a publicat numerele telefoanelor noastre mobile şi de la domiciliu ca să ne sune să ne spună şi să ne scrie că sîntem nişte trădători ca Iuda. Fie ca aceasta să rămînă pe conştiinţa lor. Unii oameni needucaţi i-au sunat mamei şi i-au vorbit urît. Pe de altă parte le sînt recunoscător. În primele două zile am avut aproape 400 de sunete, oameni diferiţi mi-au trimis mesaje, şi să ştiţi că din acestea 400 doar 6 au fost negative. Asta demonstrează încă o dată că am procedat corect.

T.: Cum aţi ajuns în PCRM? Dl. Mişin a fost cel care v-a atras în această formaţiune?

O.B.: În anul 2000 eu deţineam funcţia de rector al Universităţii Slavone şi de preşedinte al Asociaţiei Şcolilor Slavone din Moldova. Într-o bună zi am fost invitat de Vladimir Voronin la o discuţie. Nu bănuiam despre ce este vorba. Atunci V. Voronin mi-a propus funcţia viceministru care să se ocupe de problemele minorităţilor etnice. Eu am acceptat pentru că este domeniul meu, îl cunosc foarte bine. Atunci au fost închise unele şcoli din satele ucraineşti şi copii obligaţi să înveţe în şcolile cu predare în limba moldovenească. Cu părere de rău aceştia nu cunoşteau limba şi, în rezultat, 90% nu frecventau şcoala. Nu regret că am activat la Guvern, căci în 5 ani cît am lucrat acolo am făcut posibilul pentru buna funcţionare a legislaţiei Republicii Moldova. Am devenit membru al PCRM în 2003 - 3 ani nu am fost membru de partid. Atunci eu consideram PCRM un partid serios, un partid a patrioţilor, al acelor oameni care doresc binele ţării. Pe Vadim Mişin l-am cunoscut tot în aceeaşi perioadă, el fiind vicepreşedintele Parlamentului. Nu Mişin a fost acel care m-a adus în PCRM.

T. : Dar cu Tatiana Botnariuc de unde vă cunoaşteţi?

O.B.: Eu nu am venit odată cu Tatiana Botnariuc în PCRM. Ea a venit în 2003 şi a fost printre primii membri care au restabilit fracţiunea partidului din Donduşeni. Eu cu ea am făcut cunoştinţă în 2005-2006 la o conferinţă.

T.: Sînteţi rudă cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuc. În ce relaţii sînteţi cu acesta? Cînd va-ţi văzut ultima dată?

O.B. Cu Evgheni Şevciuc sînt verişor de-al treilea. Tatăl meu şi cu mama lui Eugenia sînt verişori drepţi. Ne-am născut ambii la Rîbniţa. Noi avem foarte multe rude, sîntem o familie mare. El este preşedintele regiunii transnistrene, el are viaţa sa, planurile sale. Eu sînt deputat în Parlament, am familia mea, sîntem rude îndepărtate şi ne vedem foarte rar. Ultima dată ne-am văzut cîteva luni în urmă. Nu ţinem legătura, dar dacă va fi necesar, neapărat ne vom întîlni.

T.: Dl. Mişin a anunţat că vrea să-şi creeze propriul partid. Susţineţi ideea? O să aderaţi la acest partid?

O.B.: Neapărat am să ader la acest partid. Acum, împreună cu Dl. Mişin, Dna Botnariuc, alţi colegi, punem bazele acestui partid. În viitorul apropiat va fi creat un comitet de iniţiativă şi, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, vom depune documentele, vom aduna semnături pentru a înregistra partidul.

T.: Dl. Mişin a mai declarat că noul partid va avea o abordare distinctă în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean. Credeţi că liderul transnistrean, fiind ruda Dvs., Vă va ajuta în acest sens?

O.B.: Vorbele domnului Mişin nu au fost înţelese corect. Vadim Mişin a spus că unul din punctele forte ale acestui partid este rezolvarea conflictului transnistrean. Eu sînt sigur că nu există nici un om care să fie împotrivă. Sînt diferite căi pentru a soluţiona acest proces, a Ucrainei, a Rusiei, României, a actualei conduceri a Moldovei, a domnului Filat, Plahotniuc, Lupu, este formatul „5+2”. Oamenii vorbesc despre autonomie, federaţie, confederaţie. Noi vrem ca acest proces de la vorbe să treacă la fapte. În primul rînd, trebuie să stabilim dialog între locuitorii celor două maluri ale Nistrului, nu doar la nivel de conducere. Vadim Mişin nu a declarat că legăturile de rudenie cu Evgheni Şevciuk vor fi calea spre soluţionarea acestui conflict. El a declarat că vom lucra cu toţi oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

T.   Pînă la venirea în PCRM aţi fost prezent pe listele PDM. Nu intenţionaţi să reveniţi în acest partid?

O.B.: Fiecare om are istoria lui. Eu recent am împlinit 43 ani şi am viaţa mea şi calea mea. Acum muncim la crearea  unui partid nou şi vom în cadrul acestui partid.

T.   Ce planuri de viitor aveţi?

O.B.: Planuri sînt multe. Trebuie să înregistrăm partidul, să pregătim oameni competenţi care să fie capabili pentru a implementa ideile noastre. Trebuie să facem tot posibilul ca în aceşti doi ani, pînă la alegerile parlamentare, partidul să devină serios, cu un program calitativ şi să acceadă în următorul Parlament.  Personal îmi doresc să lucrez în această ţară. Vreau ca acest stat să iasă din criza economică, dar şi din cea politică. Să se dezvolte Universitatea Slavonă, unde să studieze cît mai mulţi studenţi, tineretul să nu plece peste hotare, oamenii să simtă că Moldova este patria lor!

T. Vă mulţumim!

Oxana Mititelu