point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 1097

Ion Perju: Fermierii de succes sunt cei care sunt dispuşi să implementeze tehnologii noi

Vicedirectorul proiectului „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” (ACED), Ion Perju
Vicedirectorul proiectului „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” (ACED), Ion Perju

Agricultorii trebuie să aibă o capacitate managerială foarte bună şi să aplice tehnologiile avansate din domeniu pentru a obţine profituri considerabile şi pentru ca produsele agricole să fie competitive pe piaţa externă, consideră vicedirectorul proiectului „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” (ACED), Ion Perju, într-un interviu acordat postului „Europa Liberă”.

Potrivit lui Ion Perju, sunt foarte puţini fermieri în ţara noastră care au venituri mari în agricultură, iar principala cauză o constituie lipsa cunoştinţelor profunde în acest domeniu şi incapacitatea de a aplica tehnologiile noi. „Sunt deschişi să înveţe şi anume aceştia sunt cei mai de succes fermieri, pentru că inovaţiile aduc o profitabilitate mai mare şi o profitabilitate în termen lung. De multe ori nu se cer mari investiţii dar se cere ca tehnologia să fie respectată. Dar anume faptul că la noi fermierii s-au învăţat că aşa cum ştiu ei e cel mai bine, asta îi împiedică să ajungă la un succes şi să fie competitivi”, a precizat reprezentantul ACED.

În acelaşi timp, Ion Perju a declarat că fragmentarea exagerată a pământului reprezintă un obstacol în implementarea inovaţiilor în agricultură şi în majorarea profitabilităţii. „Evident că nu poţi să implementezi unele tehnologii avansate pe două, trei hectare. Aş menţiona că mai sunt unele goluri poate şi în legislaţia moldovenească, de exemplu când producătorii doresc să se consolideze dar fie că tarifele sunt prea mari pentru toate tranzacţiile de schimb, de arendă, de vânzare-cumpărare, fie că este un producător care îşi are mica sa parcelă de 0,5 ha în mijlocul unui lan consolidat de o sută de ha şi este un obstacol pentru cel care a consolidat terenul, dar omul nu vrea să plece de acolo şi este dreptul lui consfinţit prin lege, e dreptul lui la proprietate”, a precizat expertul în politici agricole pentru sursa citată.

Potrivit lui Ion Perju, pentru o agricultură care să aducă profit este necesar şi o diversificare a pieţelor de export, precum şi o implicare mai accentuată a statului prin reforme şi subvenţii.  Menţionăm că datele statistice relevă faptul că cele mai mici venituri sunt obţinute în agricultură. Astfel ponderea acestora în totalul veniturilor a constituit, în trimestrul II al acestui an, 9,08 la sută.

Proiectul „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” este finanţat de Guvernul SUA şi îşi propune îmbunătăţirea competitivităţi agriculturii de valoare înaltă din Moldova.