point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 745

Ion Ceban: „Nici nu vreau să încerc să intru în ograda din care am ieșit”

Ion Ceban a povestit despre cum s-a acomodat în noul său partid după plecarea din PCRM.
Ion Ceban a povestit despre cum s-a acomodat în noul său partid după plecarea din PCRM.

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul socialist Ion Ceban a povestit despre cum s-a acomodat în noul său partid după plecarea din PCRM, cu ce se ocupă în prezent, în ce relaţii este cu membrii PCRM şi cu deputaţii AIE, ce viziuni împărtăşeşte privind politica externă a Republicii Moldova etc.

T: Dle. Cebanu, au trecut aproape două luni de cînd aţi părăsit PCRM. Cum vă simţiţi? Aţi depăşit perioada mai dificilă? V-aţi acomodat în noua echipă?

I.C.: Haideți să o începem cu sfîrșitul. M-am acomodat în noua echipă, avem foarte mult de muncit. Acum lucrăm în foarte multe direcții: legislativă - în Parlament, la nivelul administrației locale - în teritoriu. De asemenea, lucrăm la un program de dezvoltare a Republicii Moldova care urmează foarte curînd să fie prezentat. Este foarte mult de lucru și anume la aceasta ne concentrăm.

În ceea ce ține de perioada de două luni, dacă să fiu foarte sincer, nici nu am observat cum au trecut pentru că am fost angajat în foarte multe activități de tipul celor pe care le-am menționat mai sus. Atmosfera în care lucrez acum este una bună, chiar dacă a fost (ceea ce e și normal) o perioadă mai grea. Eu am lucrat cu cei din PCRM aproape 8 ani de zile şi e și normal că, în noua echipă, la început a fost un pic mai dificil. Dar timpul le rezolvă pe toate și le pune pe toate la punct.

T: Ce vă face să credeţi că Igor Dodon şi echipa sa, care de fapt tot de PCRM a fost crescută, vor fi mai buni şi că peste ceva timp nu vă veţi confrunta iarăşi cu probleme de management în interiorul partidului?

I.C.: E important de menționat că, în ultima perioadă, au fost foarte multe inițiative, cum ar fi cele ce au vizat depolitizarea sistemului de învățămînt, sancționarea pedagogilor care fac propagandă, proiectele de legi care ar veni să sprijine oamenii vulnerabili, cetățenii care au acum probleme cu veniturile și nu pot face față situației. Spun aceste lucruri pentru că, în linii mari, am convenit asupra unor priorități pe care să le dezvoltăm împreună. Și acest lucru, după părerea mea, este unul bun. În interiorul partidului avem o viziune clară privind viitorul Republicii Moldova, în echipă sînt foarte mulți tehnocrați, oamenii care au lucrat anterior în guvernele de pînă la AIE, la diferite niveluri (șefi de direcție, viceminiștri și chiar miniștri), oameni care știu cum, cînd și ce să facă ca lucrurile să fie schimbate spre bine.

Dacă e să răspund direct la întrebare, pot să menţionez că probleme de management pot exista în orice organizație, dar important e să știi să asculți  oamenii și, pe de altă parte, să fii auzit. Eu cred că, cel puțin la momentul de față, aceste lucruri sînt bine merci aici pe interior și eu sper că ele vor continua la fel. Nu aș vrea să mă gîndesc că în viitorul apropiat sau pe termen mediu aceste lucruri ar putea să fie alt fel.

T: Cu ce vă ocupaţi acum la partid? Cum decurge proiectul privind crearea birourilor de asistenţă prin raioane?

I.C.: Sînt foarte multe lucruri cu care ne ocupăm, dar, în special, aş vrea să menţionez activităţile ce ţin de domeniul legislativ. Împreună cu alți colegi, lucrăm la proiecte care ţin de domeniul educației, asistența socială, sănătate. Împreună cu Președintele partidului și cu Zinaida Greceanîi am înaintat unele proiecte de legi în Parlament.

În ceea ce ţine de crearea birourilor în cadrul oficiilor teritoriale ale partidului, vreau să vă spun că foarte multă lume vine cu diverse probleme, iar noi aceste date le sistematizăm. Unele din inițiativele legislative de care am pomenit vin chiar de la oameni. Spre exemplu, modificările la legislația cu privire la protecția socială, anularea prevederilor ruşinoase şi discriminatorii cînd, pentru a beneficia de ajutor social în perioada rece a anului, trebuie să prezinți televizorul, frigiderul, să declari bicicleta, cota de pămînt și tot așa mai departe. Toate aceste lucruri vin de la oameni și, respectiv, bazîndu-ne pe viziunea oamenilor, înaintăm aceste proiecte legislative. Același lucru a fost şi în cazul pedagogilor, tinerilor etc. pentru că practic pe toate domeniile sînt foarte multe probleme.

O nouă inițiativă pe care o vom propune este posibilitatea ca studenţii ce fac studii în bază de contract să poată face acest lucru în bază de buget. Statul trebuie să investească în cei buni și dacă unul nu a avut posibilitatea să intre la facultate la buget, dar învață bine, el trebuie să poată trece la buget, în baza unei prevederi legale concrete, dar nu la discreția rectorilor sau a administrației universitare.

Oamenii vin şi ne roagă uneori să încercăm să-i ajutăm prin intermediul interpelărilor pe care le facem la adresa instituțiilor, administrației publice locale, ministerelor de resort, în special la Ministerul Educației, Ministerul Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, căci acolo sînt cele mai multe probleme.

Pe de altă parte, birourile menţionate mai sus au început să monitorizeze și activitatea instituțiilor administrației publice locale, aprobarea bugetelor locale şi implementarea lor. Se colectează în teritoriu date referitor la situația în unele sau în altele localități unde avem probleme grave, care trebuiesc puse în discuţii de urgență. Evident, toate aceste lucruri vor fi transpuse fie în inițiative legislative, fie în adresări către instituții, fie în poziții ale partidului.

T: Dvs., personal, ce şanse daţi PSRM pentru alegerile parlamentare viitoare?  Credeţi că aveţi şanse să vă păstraţi funcţia de deputat?

I.C.: Dacă e să ne referim la funcția de deputat, pentru mine ea nu este un scop în sine. Ceea ce facem la momentul de față este pentru oameni. Timpul va arată - nu ne grăbim în acest sens. Alegeri putem avea ordinare, dar şi anticipate, în dependență de cum va evolua clasa politică, cum vor fi înțelegerile pe interior, ce se va întîmpla în actuala AIE, cum va acționa celălalt partid de opoziție. Haideți să nu anticipăm niște lucruri. În ceea ce privește rating-ul PSRM, chiar sondajele recente arată că el este în creștere și eu sînt sigur că şi în continuare aşa va fi, nu acest lucru ar trebui să ne preocupe. Preocuparea ar trebui să fie oamenii. Important e să reuşim să facem ceva pentru ei, să ținem cont de oameni în orice activitate pe care o avem. De asta nu ne preocupă sau nu este un scop în sine procentajul, dar ținem să fie pe măsura așteptărilor.

T: Igor Dodon spunea recent, la un off-line, că din fracţiunea PCRM vor pleca şi alţi comunişti. Dvs. ştiţi despre cine este vorba? Ştim că nu ne veţi da nume, dar de ce ar putea pleca deputaţii din PCRM?

I.C.: Foarte corect - nu voi da nume și nici nu vreau să încerc să intru în ograda din care am ieșit, dar ați văzut și Dvs. că sînt unele lucruri care se întîmplă în PCRM. Nu aș vrea să discut despre foștii mei colegi, dar este cert un singur lucru că ceva se întîmplă și este vizibil acest lucru. Este vizibil în Parlament şi aici am în vedere comportamentul unor deputați. Este vizibil şi în teritoriu. Iar dacă oamenii sînt nemulțumiți, aceștea au două soluții: ori să înghită, ori să plece. Mai vedem ce se întîmplă.

T: În general, în ce relaţii aţi rămas cu foştii colegii din PCRM? În ce relaţii sînteţi cu deputaţii din AIE?

I.C.: Cu foarte mulți din fostul partid din care am făcut și eu parte, sînt în relații bune. Pot să spun că nu am relații de nici un fel cu alții - nu o să dau nume și nici nu încercați să mă întrebați. Cu deputații din Alianță, iarăși, depinde, pentru că cu unii putem dialoga, iar cu alții, cu regret, nu se reușește.

T: Susţineţi pe deplin punctele de vedere ale lui Igor Dodon? Am în vedere ceea ce ţine de limbă, statalitate, uniunea euroasiatică, federalizarea ţării etc.

T.: Este evident și normal că orice cetățean al Republicii Moldova ar trebui să suțină statalitatea Republicii Moldova. Ceea ce privește vectorul de politică externă, aici am afirmat că, în primul rînd, astăzi Republica Moldova trebuie să fie orientată spre a-și soluționa problemele proprii, pentru că, în goana Vest-Est, foarte multe lucruri se pierd aici pe interior. Unii au ridicat steagul într-o parte, alții - în alta, iar noi am zis în felul următor: astăzi, probabil, nici o Uniune nu este gata să ne primească. Dacă e să vorbim despre UE, toată lumea știe că 10-15 ani Moldova nu are cum să acceadă în această Uniune, dar poate să semneze unele lucruri și să obțină unele privilegii și anume la acest lucru trebuie să ne orientăm. În primul rînd, pe noi ca ţară trebuie să ne intereseze liberalizarea regimului de vize, pentru că avem o bună parte din cetățeni care lucrează UE. Apoi, trebuie să ne intereseze aprofundarea relațiilor comerciale. Apoi, sînt practicele în domeniul drepturilor omului, justiției, mass-media, dar și în multe alte domenii, care sînt vitale pentru dezvoltarea unui stat. Această asistență este de neînlocuit pentru țara noastră.

În același timp, noi nu putem să neglijăm spațiul estic pentru că și acolo avem o bună parte a exporturilor. Pe de altă parte, dacă o jumătate din cetățeni lucrează în UE, alta lucrează în Federația Rusă și țările CSI. Nu putem să fim categorici în acest sens, căci o țară mică trebuie să facă o diplomație mare. Din această perspectivă, Moldova trebuie să fie acolo unde sînt interesele sale. Acest lucru a fost declarat o dată de către guvernarea comunistă și anume atunci a fost cel mai corect abordată această problemă.

T: Povestiţi-ne despre familia Dvs. Ce faceţi în timpul liber? Ce citiţi?

I.C.: Am o familie extraordinară: am o soție pe care o iubesc nespus de mult, am o bebiță, care, în curînd, va împlini șase luni de zile. Cred că sîntem o familie fericită şi sper să continuăm tot așa. Timpul liber îl petrec diferit, dar este o așa întrebare retorică: Dacă îl avem sau nu? De luni pînă vineri înot - asta se întîmplă dimineața. Miercurea, dacă am timp liber, merg cu prietenii la fotbal, iar sîmbăta și duminica, în dependență de timpul care îl am, mergem pe la diferite plimbări – e timpul rezervat familiei.

Acum recitesc „Maestrul și Margarita” de Bulgacov. Cîteodată, cînd reciteşti o carte după 10-15 ani, simţi o nouă stare și dai o altă apreciere la ceea ce citești.

Text: Oxana Mititelu