point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 3591

Interviu cu absolventa cu cea mai mare medie la BAC din Chișinău

Nicoleta Iliuha, este absolventă a liceului cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat din municipiul Chişinău.
Nicoleta Iliuha, este absolventă a liceului cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat din municipiul Chişinău.

Interviu cu Nicoleta Iliuha, absolventă a liceului cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat din municipiul Chişinău.

Din cei 32 de absolvenţi ai Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău, nouă au promovat examenele de bacalaureat cu media 7, iar ceilalţi 23 au susţinut bacalaureatul cu o medie mai mare de 8.  

Astfel, Liceul „Mircea Eliade”, în pofida problemelor administrative pe care le-a avut în ultimii ani, a luat cea mai mare medie la examenele de bacalaureat în municipiul Chişinău – 8,16. Pentru a afla cum se explică succesul acestei instituţii de învăţământ, vă propunem un interviu cu o absolventă a acesteia.

– Cum ai susținut bacalaureatul? 

Am note de opt, nouă și zece. Media este nouă. Pot spune că testele au fost evaluate obiectiv. 

– Pentru ce facultate vei opta? 

Vreau să depun actele la Universitatea de Stat, specialitatea informatică aplicată. Însă aceasta mai depinde şi de faptul unde voi fi acceptată. 

– Liceul vostru are un director nou. Cum ați simțit această schimbare? 

Din păcate, directorul a fost numit abia la sfârșitul anului de studii. Viitorii absolvenţi vor putea răspunde la această întrebare. Însă pot spune că este un om destul de plăcut și m-a impresionat faptul că vrea să schimbe ceva în liceu, pentru a-l readuce la nivelul de odinioară. Domnul Grigore Vasilache e o persoană agreabilă. 

– Ce poţi spune despre organizarea sesiunii de bacalaureat din anul curent?

Am citit foarte multe comentarii negative despre faptul că au fost instalate camere video. În opinia mea, dimpotrivă, este o idee foarte bună. Până acum, bacalaureatul a fost desconsiderat. Dacă vor fi păstrate camerele, elevii vor începe probabil să învețe mai bine. Consider că acţiunile Ministerului Educaţiei au fost bune. Ni s-a spus de la începutul anului că vor fi camere. Nu ne-am stresat, deoarece am ştiut și am învățat. Nu te stresezi atunci când înveți. 

– Să înţeleg că pe tine nu te-au afectat măsurile luate împotriva copiatului? 

De la început mă întrebam – „Doamne, cum va fi?”. Poate vor vedea că mă mișc cumva și m-or scoate din sală. Dar când am văzut testul în față, m-am concentrat asupra lui și nu mă mai gândeam la nicio cameră. 

– Cum ți-au părut testele? 

Testele au fost de o dificultate medie. Nu era imposibil să fie rezolvate măcar pe 5. Testele la alegere au fost puțin mai complicate. Am ales testul la informatică și pot spune că a fost foarte bine elaborat. Nu era foarte simplu. Trebuia să ştii teorie, dar să ai și abilități practice. Am auzit că și testele la biologie erau destul de dificile. La limba română, matematică, limba engleză, nu erau dificile. M-a uimit plăcut testul la engleză, erau teme la care nici nu m-am așteptat. La ultimul punct, de obicei se cere un eseu despre o temă prestabilită. La examenul acesta exercițiul a fost unul foarte interesant. Trebuia să inventăm o sărbătoare și să argumentăm de ce este nevoie să o celebrăm. 

– Ce sărbătoare ai inventat? 

Am inventat o sărbătoare dedicată tehnicii de creare a figurinelor din hârtie, origami, deoarece consider că este o practică destul de frumoasă. Cred că trebuie să o promovăm. Sărbătoarea Origami! 

– În viziunea ta, care este cheia reușitei la examenele de bacalaureat? 

În primul rând, trebuie să rezolvi testele de bacalaureat din anii trecuți. Trebuie să înveți anul întreg. Nu spun că ar trebui să tocim. În matematică nu este nevoie să știm absolut fiecare teoremă pentru a rezolva probleme de bacalaureat. Trebuie să știm cum să aplicăm cunoștințele. Este nevoie de mult exercițiu. 

– Nicoleta, cum crezi, de ce Liceul „Mircea Eliade” a luat cea mai mare medie la bacalaureat din municipiu? 

Cred că nimeni dintre colegii mei nu a copiat. I-am văzut pe toți cum lucrau în timpul anului de studii. Dar și datorită profesorilor am putut depune destul efort pentru a face față acestui examen. Profesorii au reușit să ne provoace interes pentru disciplinele la care am avut examene. Nu învățam pentru note sau bacalaureatul propriu-zis, ci pentru că trebuie să învăţăm. Liceul „Eliade” a luat cea mai mare medie pentru că nu ne-am gândit la camerele video. 

– Ce strategii au aplicat profesorii? 

Nu ne speriau că nu vom susține examenul, că vom ajunge oameni ai străzii sau ceva de genul acesta. Profesorii munceau împreună cu noi. 

– Ce sfat ai da celor care nu au susținut examenul și viitorilor absolvenţi? 

Sfatul meu este să nu copieze. Să nu se bazeze pe căști, telefoane mobile, copiuțe şi alte şiretlicuri. În anii de școală se copiază oricum, iar la bacalaureat nu trebuie să se întâmple acest lucru. Bacul nu trebuie să fie un coșmar al elevilor, ci o testare a abilităților, a faptului că au învățat în acești ani. 

Interviu realizat de Vadim Vasiliu