point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 717

Dumitru Braghiş: „Nu exclud că unicul cîştigător va fi PCRM”

Dumitru Braghiş a dat o apreciere situaţiei politice din ţară, a făcut o paralelă cu situaţia din 1999, dar şi a povestit despre ocupaţia sa actuală.
Dumitru Braghiş a dat o apreciere situaţiei politice din ţară, a făcut o paralelă cu situaţia din 1999, dar şi a povestit despre ocupaţia sa actuală.

Ex-Premierul Dumitru Braghiş a acordat un interviu portalului TRIBUNA în care a dat o apreciere situaţiei politice din ţară, a făcut o paralelă cu situaţia din 1999, dar şi a povestit despre ocupaţia sa actuală.

T: Ce părere aveţi despre situaţia de ultimă oră din ţară?

D.B.: Situaţia este destul de grea, destul de dificilă. Forţele politice care sînt prezente în Parlament, în mare măsură, poartă responsabilitate pentru aceasta, poate cu excepţia opoziţiei. Eu sper că pînă la urmă o să le ajungă tărie de caracter şi înţelepciune ca să identifice un final pentru discuţiile respective. Nici alegerile anticipate nu sînt o soluţie, dar nici continuarea situaţiei fără schimbări.

Trebuie să se facă un pas înainte, de aceea mizez foarte mult pe faptul că ei totuşi vor forma Guvernul poate nu săptămîna asta, poate puţin mai tîrziu. Sper că vor forma un Guvern care va fi viabil şi capabil să îndeplinească sarcinile ce stau în faţa sa. În caz contrar, alegerile anticipate, în opinia mea, vor da un rezultat foarte slab pentru Alianţa de guvernare. Eu nu exclud că unicul cîştigător va fi PCRM, care poate să revină în forţă în Parlament şi atunci actualii guvernanţi vor simţi cum e să fii în opoziţie.

T: Dacă e să priviţi în trecut şi să faceţi o paralelă cu ce se întîmplă acum în politică, găsiţi asemănări?

D.B.: Ceea ce se întîmplă acum este asemănător cu anul 1999. Alianţa de guvernare se destramă, nu este capabilă să formeze un nou Guvern. Atunci de fapt Guvernul a fost format datorită faptului că Preşedintele Lucinschi avea alte împuterniciri decît acum Preşedintele Timofti. Atunci Petru Lucinschi şi-a asumat responsabilitatea în faţa Parlamentului pentru guvernare. Lucrul acesta nu poate să se întîmple acum din simplu motiv că este altă situaţie. Eu sper că pînă la urmă se va forma o majoritate parlamentară. Atunci nu a existat o majoritate parlamentară. Mai mult ca atît, partidele care au votat pentru Guvern, peste cîteva zile au declarat că nu-şi asumă nici o responsabilitate pentru acesta. De aceea, într-un fel a fost mai greu sau poate mai uşor, fiindcă, în dependenţă de conjunctura şi de întrebările care trebuiau discutate în Parlament, se găsea o majoritate care accepta o formulă sau alta şi în rezultat legile erau votate.

T: Din toate partidele care sînt acum în Parlament, cine credeţi că va rămîne în afara acestuia în caz de alegeri?

D.B.: Eu nu mă ocup de sondaje sociologice şi de aceea nu pot să răspund la această întrebare. Riscul că partidele care se află acum în Parlament vor avea un rezultat mult mai slab în caz de alegeri parlamentare este unul mare. De fapt, nu e vorba de risc, ci deja de o situaţie reală.

T: Ce sfat le-aţi da liderilor politici?

D.B.: Eu nu cred că ei au nevoie de sfaturi. Au primit atîtea sfaturi şi din Europa, şi din interiorul ţării. Totodată, le-aş dori mai multă tărie de caracter şi să lase de o parte ambiţiile, interesele de grup şi de partid, fiindcă situaţia este destul de dificilă şi nu doar pentru Parlament, ci pentru întreaga ţară, pentru economia Republicii Moldova, pentru perspectiva ei. De aceea, cred că toate aceste interese de partid şi de grup trebuie lăsate la o parte şi de rezolvat întrebările aşa cum o cere situaţia.

T: Dumneavoastră Vă mai doriţi să reveniţi în politică? În ce formulă aţi reveni?

D.B.: Este o vorbă: niciodată să nu spui niciodată. La momentul de faţă nu mă gîndesc la acest lucru pentru că am alte sarcini, alte scopuri, dar să vedem ce se întîmpla mîne.

T: Cu ce vă ocupaţi acum? Nu scrieţi memorii?

D.B.: Nu scriu memorii. Lucrez într-o companie. Ne ocupăm cu diferite probleme de securitate. Nu este vorba de pază de corp şi nici de firme de securitate. Este vorba de securitatea la capitolul electronică, începînd cu securitatea cibernetică şi terminînd cu securitatea anti-incendiară. Este vorba de mai multe sisteme care permit prevenirea situaţiilor excepţionale, urgente.

Oxana Mititelu