Point.md logo
Новости
2 Сентября 2016, 21:17
112603

Dezvăluiri ale foştilor şefi de la SIS şi MAI. Cum a scăpat Veaceslav Platon de justiție

2 Сен 2016
12603
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a apărut în vizorul SIS încă acum 16 ani. Foto: kp.md
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a apărut în vizorul SIS încă acum 16 ani. Foto: kp.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a apărut în vizorul SIS încă acum 16 ani. Asta după ce în anul 2000 ofiţerii SIS au înţeles că acţiunile acestuia pun în pericol securitatea naţională.

Însă, filajul nu a durat mult. Un an mai târziu, fostul şef al Departamentului Securitate Economică de la SIS, a fost ameninţat că rămâne fără serviciu dacă investigaţia va continua. Dezvăluirile au fost făcute de fostul securist, Alexandru Popescu, în exclusivitate pentru "De Facto" de la Prime.

Alexandru Popescu, fostul şef al departamenului Securitate Economică al SIS, susţine că atacurile lui Platon au fost fără precedent în ţările din spaţiul post-sovietic.

"Da într-adevăr aşa lovituri împotriva statului cum au fost făcute de acestă grupare aşa ceva nu s-a cunoscut. Ce a preluat prin atac raider? Acţiunile unor bănci resurse financiare de la întreprinderi de stat", a spus fostul şef de departament SIS, Alexandru Popescu.

O confirmă şi fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

"Atacul asupra RED "Nord", a transportului electric din Chișinău și tot multe, multe infracțiuni. A fost reținut de către Comisariatul din Chișinău și apoi, iarăși datorită legăturilor corupționale a fost eliberat, dosarul sustras, iar polițiștii cel mai grav au fost concediați, împotriva lor falsificate dosare, unii chiar au fost persecutați", a zis fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

Despre atacuri s-a ştiut însă autorităţile de atunci nu ar fi vrut să intervină, spune fostul securist.

"În 2011 asta e şi chestia, furtul miliardului mi s-a spus sau mă dau într-o parte sau rămân fără serviciu, ceea ce s-a şi întâmplat. De unde au venit aceste mesaje? Din regiunea unor persoane concrete care sunt astăzi inclusiv reţinute şi arestate pentru furtul miliardului", a afirmat fostul şef de departament SIS, Alexandru Popescu.

Mai mult potrivit lui Cosovan la sfârşitul anului 2008 anchetatorii aveau suficiente probe pentru a-l acuza, el fost dat în căutare generală şi găsit tot la Kiev, la fel cum s-a întâmplat o lună în urmă. Însă atunci a scăpat basma curată.

"Era vineri și noi urma ca luni să-l reținem cu scopul de a fi extrădat. Însă am fost trădați. Materialele de anunțare în urmărire internațională au fost clasate, vă închipuiți de către demnitari din Procuratura Generală", a spus fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

Acum cei doi foşti angajaţi ai forţelor de ordine speră că Platon va ajunge să ispăşească pedeapsa.

"Eu sunt ferm convins că astăzi cei care încearcă să pună lucrurile pe un făgaş de justiţie merită închinăciune. Faptul că ei azi l-au adus acasă vorbeşte despre faptul că dânşii vor să facă justiţie, să readucă încrederea oamenilor", a menționat fostul şef de departament SIS, Alexandru Popescu.