Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.149
eur
19.422
Main > novosti > obschestvo > mat pogibshei rozhenitsy obviniaet vrachei v khalatnosti otreagirovali prokuratura i minzdrav
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5534
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 412
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34520
Ucraina-Rusia
Știri: 7480
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
23 Aprilie 2025, 19:12
6 724
Copiază linkul
Link copiat

O femeie acuză medicii de malpraxis, în urma decesului fiicei sale la scurt timp după naștere

O femeie din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, își caută dreptatea în instanță, după ce fiica ei a decedat la câteva zile după ce a născut.

O femeie acuză medicii de malpraxis, în urma decesului fiicei sale la scurt timp după naștere.
O femeie acuză medicii de malpraxis, în urma decesului fiicei sale la scurt timp după naștere.

Cazul, suspect de malpraxis, scoate la iveală lipsa unei legi clare în domeniu. Avocații spun că o lege a malpraxisului ar aduce ordine și protecție pentru toți. Procurorii cer și ei discuții serioase, iar Ministerul Sănătății afirmă că subiectul este pe agendă, însă, nu doar instituția trebuie să decidă, scrie moldova1.md.

Din toamna anului 2022, Ana Nicolaev nu mai are liniște. Fiica ei cea mare, Valeria, a decedat la doar șase zile după ce a adus pe lume un băiețel, pe care l-au numit David. Femeia a povestit că nimic nu prevestea nenorocirea, întrucât fiica ei s-a simțit bine pe tot parcursul sarcinii, mergea la controale regulate și avea grijă de sănătatea ei. Ana acuză medicii de neglijență, care ar fi dus la moartea fiicei sale.

„Din cât mi s-a spus că ea avea sepsis. După cum am înțeles eu, sepsisul, de la naștere, nu i s-a făcut prelucrarea necesară a uterului. Am dat la investigație uterul și n-am înțeles nici în ziua de azi și ce a avut”, spune mama Ana Nicolaev.

Anna spune că va merge până la capăt pentru a afla adevărul despre ce s-a întâmplat cu fiica ei. Ea a depus o plângere la procuratură, însă cauza a fost închisă deoarece procurorul nu a constatat semne ale unei infracțiuni. Femeia s-a adresat în instanță, care a dispus reexaminarea cazului. Cu toate acestea, aproape trei ani mai târziu, nu există niciun progres.

Avocatul Vadim Vieru a menționat că dosarele legate de neglijență medicală sunt greu de investigat, inclusiv din punct de vedere penal, din cauza lipsei unui cadru normativ clar. Expertizele medicale sunt complicate în astfel de cazuri, dar ele constituie principala probă. O altă problemă, a adăugat el, o reprezintă termenele de prescripție, dacă dosarul ajunge prea târziu în instanță, victimele pot rămâne fără dreptate, iar cei vinovați fără pedeapsă.

„Este important să se adopte o lege specială privind neglijența medicală. Aceasta va fi o garanție atât pentru pacienți, cât și pentru medici, pentru a evita situațiile în care lucrătorii medicali sunt acuzați pe nedrept – în cazuri care nu au legătură cu o adevărată eroare medicală”, a explicat Vieru.

Procurorul general Ion Munteanu consideră că subiectul necesită o discuție serioasă.

„Poate că ar fi util să se creeze o platformă specială pentru o mai bună înțelegere a acestor cazuri. Procurorul nu stabilește cauza morții, el se bazează pe concluziile expertizei medico-legale”, a declarat procurorul.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a afirmat că necesitatea unei legi privind neglijența medicală trebuie discutată cu implicarea mai multor specialiști, și nu să fie decisă doar de Minister.

„Legea privind neglijența nu se referă la cei care manifestă iresponsabilitate sau indiferență la locul de muncă. Ea vizează doar eroarea medicală comisă în anumite condiții, fie că este vorba de lipsa echipamentului, fie de suprasolicitarea medicului. În prezent, în cadrul Ministerului activează grupuri de lucru și discutăm dacă este sau nu necesară o astfel de lege pentru Republica Moldova.”

În prezent, în Moldova nu există o lege separată privind neglijența medicală. Erorile medicale sunt reglementate prin două articole ale Codului penal:

– Încălcarea regulilor de acordare a asistenței medicale din neglijență, care a cauzat vătămări grave ale sănătății sau moartea pacientului, se pedepsește cu până la trei ani de închisoare;

– Practica medicală ilegală, care a dus la moartea pacientului, până la cinci ani de închisoare.

Codul penal mai prevede pedepse și pentru publicitatea ilegală privind obținerea organelor sau țesuturilor umane, de la amenzi până la muncă neremunerată în folosul comunității.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!