point news
Новости
  • 0
  • 2
  • 502

Melodiile soţilor Teodorovici au reaprins candela şi la New York

Anul 2012 a fost declarat de către Guvernul Republicii Moldova, “Anul Doina şi Ion Aldea Teodorovici”.
Anul 2012 a fost declarat de către Guvernul Republicii Moldova, “Anul Doina şi Ion Aldea Teodorovici”.

După Paris şi Washington, vineri, 17 februarie, şi la New York a avut loc un concert de comemorare a cuplului Teodorovici. Spectacolul a constituit un prilej extraordinar pentru basarabenii stabiliţi în New York de a-şi reaminti frumoasele melodii care ridicau sute de oameni în picioare, dar şi de rolul pe care l-a avut Ion şi Doina Teodorovici în regăsirea identitară a basarabenilor după prăbuşirea URSS-ului.

Gabriel Teodor Gherasim ne-a mărturisti că spectacolul care a avut loc într-un restaurant românesc din New York a fost o experienţă inegalabilă de romantism frumos, elevat şi purificat, care trebuie propagat şi în continuare în toate colţurile din lume ale exilului românesc. „Pe durata spectacolului, o candelă firava a luminat portretul lui Ion şi Doina, un tribut bine meritat celor doi artişti care au fost primele solii de românism şi au coalizat milioane de oameni care au spus, după 50 de ani de falsificare rusească, un adevar demn de “împăratul este gol”: “Suntem români în Basarabia şi vorbim româneşte!”, a menţionat Gabril Teodor Gherasim.

Amintim că la iniţiativa lui Cristofor Aldea Teodorovici, în Paris, Washington şi New York au avut mai multe concerte dedicate soţilor Teodorovici. Anul 2012 a fost declarat de către Guvernul Republicii Moldova, “Anul Doina şi Ion Aldea Teodorovici”. Cei doi promotori ai limbii şi culturii române şi-au pierdut viaţa la 30 octombrie 1992 într-un accident în localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa, România.