point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 112

Proiectul legii cu privire la Curtea Constituțională. CSM a dat aviz pozitiv

Proiectul legii cu privire la CC, aviz pozitiv. Modificări propuse. Foto: virtualtur.md
Proiectul legii cu privire la CC, aviz pozitiv. Modificări propuse. Foto: virtualtur.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la Curtea Constituţională, dar a propus unele modificări.

Mai exact, membrii CSM au propus completări la capitolul subiecți cu drept de sesizare a Curții Constituționale. Astfel, pe lângă cei prevăzuți în proiect, aceștia mai propun să fie incluși Consiliul Superior al Magistraturii și președintele Curții Supreme de Justiției (CSJ). Conform amendamentelor, ei trebuie să aibă posibilitatea să poată depune sesizări care să vizeze legile din domeniul justiției, scrie Bizlaw.

Președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a cerut să fie revizuită norma conform căreia candidatul la funcția de consilier trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Mihai Poalelungi susține că vechimea în muncă nu este relevantă, deoarece sunt unii tineri cu o vechime în muncă de 2, 3 ani, dar care sunt mult mai bine pregătiți.

Membrii CSM au decis să sistematizeze toate propunerile și să le expedieze autorilor inițiativei.

Dacă noua legea va fi votată, Curtea Constituţională ar putea să fie formată din 7 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani. Astfel, doi judecători vor fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător va fi numit de Preşedintele Republicii Moldova. În prezent, Curtea Constituţională are 6 judecători, numiţi pentru o perioadă de 6 ani și care pot deține 2 mandate.

Totodată, sunt propuse completări și la capitolul subiecți cu drept de sesizare a Curții Constituționale. Astfel, proiectul de lege prevede că pot depune sesizări judecătorii/completele de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, curților de apel și judecătoriilor.

0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!