point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 202

În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici

În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici
În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici

În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici de primăvară.

Specialiştii au o explicaţie pentru acest fenomen bizar - temperaturile deosebit de blânde pentru această perioadă a anului, scrie prime.md.

În satul Butuceni din raionul Orhei, localnicii au rămas suprinşi să descopere pe câmpuri plantele care, de obicei, răsar primăvara.

„Noi strângem prin postul paştelui, asta era martie, aprilie, dar nu, aşa devreme niciodată nu am apucat în viaţa noastră", a zis administratoarea agropensiune Olesea Cojocaru.

Primele urzici au fost deja incluse în meniurile unor agropensiuni de la Orheiul Vechi. Bucătarii prepară din ele sosuri delicioase, după o reţetă specială.

„Prăjim ceapa un pic o călim, apoi punem o lingură de făină. Adăugăm o cană cu apă de la sucul de urzici, apoi după ce ea se coagulează ca sos, punem urzica să se fiarbă, o sărăm după gust, şi la urmă punem usturoiul", a spus administratoarea agropensiune Olesea Cojocaru.

Specialiştii în botanică spun că, în ciuda faptului că au răsărit mai devreme, primele urzici din 2018 sunt la fel de bogate în substanţe nutritive.

„Ele se dezvoltă de regulă pe terenuri foarte bine îngrăşate, unde apele freatice sunt aproape, pe malul râurilor, acolo unde este mult humus. Totuşi cred că perioada estivală, a urzicilor va fi la începutul lunii martie, luna aprilie", a spus botanistul Lilia Chisniceac.

Potrivit specialiştilor, urzicile pot preveni şi trata anemia şi ajută la detoxifierea organismului.

0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!