point news
Новости
  • 1
  • 0
  • 1795

Mita lui Ilan Shor de 500 mii dolari a costat Republica Moldova 2,25 mln de dolari

Mita lui Ilan Shor de 500 mii dolari a costat Republica Moldova 2,25 mln de dolari. Foto: sputnik.md
Mita lui Ilan Shor de 500 mii dolari a costat Republica Moldova 2,25 mln de dolari. Foto: sputnik.md

Ilan Shor a declarat procurorilor că i-a oferit 500 de mii de dolari lui Vlad Filat pentru a favoriza compania Dufremall, în procesul de judecată cu Le Bridge.

În urma acestei decizii Republica Moldova a achitat despăgubiri de 2,25 mln de dolari, pierzând procesul la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale.

Potrivit mărturiilor lui Ilan Shor, întreprinderea Dufremall urma să piardă procesul cu LeBridge, întrucât acesta ar fi fost influențat de însuși premierul de atunci Vlad Filat urmare a presiunilor venite din partea LeBridge. Intermediarul dintre Filat și LeBridge ar fi fost actualul consilier prezidențial Ion Păduraru, pe atunci avocat al companiei LeBridge.

„Analizând situația, Shor l-a sunat pe Filat și au stabilit o întâlnire la domiciliul acestuia. În urma discuției, pe care Shor o califică drept „productivă”, cazul LeBridge și Dufremall a fost soluționat în favoarea ultimilor. Pentru aceasta, Vlad Filat ar fi pretins 500 de mii de dolari, bani care, potrivit lui Shor, i-au fost transmiși cash chiar de el în biroul din Casa Guvernului”, se menționează în procesul-verbal al audierii lui Ilan Shor. 

În urma deciziei nefavorabile compania Le Bridge Corporation Limited s-a adresat la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (ICSID), care a obligat țara noastră să achite circa 2,25 milioane de dolari.

Astfel, pe 22 decembrie 2014 în cadrul ședinței Guvernului s-a decis ca Ministerul Finanțelor să achite din contul mijloacelor bugetului de stat 35,1 mil. lei, în beneficiul lui Franck Charles Arif.

Andrian Candu a declarat atunci că „s-a discutat despre posibilitatea restituirii spațiului care a fost pierdut de această companie sau plata despăgubirilor. În urma unor analize, luând în considerație statutul aeroportului, s-a ajuns la concluzia că trebuie achitate despăgubirile. Ministrul Justiției spune că a fost un câștig din partea Republicii Moldova că s-a ajuns la plata despăgubirilor.”