point news
Новости
  • 0
  • 0
  • 157

Importul produselor petroliere pentru agenţii economici din Transnistria, extins

Moldova a extins importul produselor petroliere la postul Bender-2
Moldova a extins importul produselor petroliere la postul Bender-2

Cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea pentru următoarele șase luni a termenului acțiunii hotărârii de guvern care prevede vămuirea la postul Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia-Cuciurgan, cu posibilitatea prelungirii ulterioare a termenului.

Decizia a fost luată în contextul examinării posibilității prelungirii, până la finele anului 2018, a termenului de aplicare a Deciziei protocolare „Privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”, transmite IPN.

Decizia protocolară a fost semnată la Tiraspol în martie 2012 și a instituit un mecanism de control vamal comun la staţiile de cale ferată Rîbniţa şi Bender-2, care permitea exportul mărfurilor prin regiunea transnistreană sub controlul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” a reluat transportarea mărfurilor în regimurile de export/import prin punctele de trecere a frontierei „Colbasna-Slobodca” şi „Novosaviţcaia-Cuciurgan” amplasate pe segmentul central transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv şi a produselor petroliere.

Din august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere Slobodca şi Cuciurgan. Traficul produselor petroliere a fost redirecţionat prin punctul de trecere Ocniţa, ulterior fiind transportate la staţiile de cale ferată Rîbniţa şi Bender-2. 

Din aceste considerente, cabinetul de miniștri a aprobat, în noiembrie 2016, hotărârea care prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia-Cuciurgan, până la data de 31 decembrie 2016. Astfel, a fost soluționată parţial problema introducerii produselor petroliere în regiunea transnistreană.  Mai  apoi, această decizie a mai fost prelungită până la data de 31 decembrie 2017, iar acum s-a aprobat extinderea termenului cu încă șase luni.

0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!