point news
Новости
  • 0
  • 1
  • 565

Dodon vine cu detalii despre decizia secretă a lui Leancă: A acordat 10 miliarde de lei

Potrivit liderului socialiștilor, Leancă a oferit garanții de stat pentru acest credit, oferit de BNM cu o rată a dobânzii de doar 0,1%. Foto: independent.md
Potrivit liderului socialiștilor, Leancă a oferit garanții de stat pentru acest credit, oferit de BNM cu o rată a dobânzii de doar 0,1%. Foto: independent.md

Fostul premier Iurie Leancă a semnat în luna noiembrie o hotărâre secretă de Guvern prin care a aprobat alocarea a 10 miliarde de lei către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, după ce din aceste instituții bancare fuseseră scoase alte 13 miliarde, a declarat președintele PSRM Igor Dodon.

Potrivit liderului socialiștilor, Leancă a oferit garanții de stat pentru acest credit, oferit de BNM cu o rată a dobânzii de doar 0,1%.

Dodon a reiterat declarațiile sale anterioare, potrivit cărora, în luna noiembrie, 13 miliarde de lei au fost „scoase” din Banca de Economii și Banca Socială. Ulterior leii au fost convertiți în valută, furnizată din rezerva BNM, iar sumele au fost scoase din țară, în off-shore-uri.

„Acum se confirmă, că Banca Națională, pe 28 noiembrie, aprobă decizia secretă de a deschide linia de credit către aceste bănci, cu 0,1%. Adică se scot 13 miliarde de lei, iar în paralel, Banca Națională acordă 10 miliarde de lei pentru a astupa gaura, să nu fie probleme la deponenți, bani furați din buzunarul nostru. Și toate aceste lucruri se fac sub garanția statului, acordată de către Guvern, prin Leancă”, a declarat Dodon luni, în urma unei noi ședințe a Comisiei parlamentare privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară.

„Mai departe, aceste trei bănci, în luna ianuarie, din speculații pe piața valutară obțin profituri de peste jumătate de miliard de lei. Din contul nostru, al fiecărui cetățean, pentru că diferența de curs ei au provocat-o atunci”, a acuzat Dodon.

În opinia sa, aceste „furturi” nu puteau fi făcute fără aprobarea conducerii PLDM și PD. El îi acuză pe membrii comisiei de anchetă propuși de PLDM, PCRM și PD, că încearcă să mușamalizeze aceste acțiuni.

„Așa fărădelege nimeni nu și-a permis. Conducerea BNM nu putea să nu vadă că 13 miliarde au mers în off-shore, iar după să acorzi 10 miliarde de lei, pentru a acoperi gaura. Acestea sunt niște crime împotriva poporului”, a subliniat Igor Dodon.