point news
Новости
  • 12
  • 4
  • 9780

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Capitalei

Decis! Chirtoacă, suspendat provizoriu din funcţie. Foto: rtr.md
Decis! Chirtoacă, suspendat provizoriu din funcţie. Foto: rtr.md

Judecătoria Buiucani a decis în aceste momente ca Dorin Chirtoacă să fie suspendat din funcţie pe timpul anchetei până la sentinţa definitivă.

Potrivit procurorilor, suspendarea provizorie din funcție se impune din motiv că acţiunile incriminate acestuia denotă utilizarea funcţiei în scopul comiterii faptelor prejudiciabile.

„Este o situaţie clară. Nu există lege”a declarat Chirtoacă înainte de a fi pronunţată sentinţa.

„Mă așteptam la o asemenea decizie. Se vedea de ieri o presiune enormă din partea Procuraturii. Pe mine mă interesează să se afle adevărul pe acest caz. Noi vom contesta această decizie. Chiar dacă nu eram suspendat din funcție nu aș fi mers la serviciu cât se examina acest caz. Astfel, nici nu era necesară această suspendare”, menţionează Chirtoacă. 

Potrivit legii, interimatul va fi exercitat de viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

De precizat că astăzi se împlinesc doi ani de la intrarea oficială a lui Dorin Chirtoacă în exercitarea celui de-al treilea mandat.

Procurorul Victoria Furtună a înaintat un demers prin care cere suspendarea din funcție a Primarului General al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

De menţionat că, anterior Procuratura Generală a anunţat că a finalizat urmărirea penală în dosarul referitor la parcările cu plată, ce îl vizează pe primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, urmând ca dosarul să fie expediat în instanţa de judecată. Tot atunci, procurorii au solicitat suspendarea din funcţie a edilului până la pronunţarea unei sentinţe.

Atunci Chirtoacă a calificat drept ilegală solicitarea procurorilor, declarând că suspendarea sa din funcție o poate face numai instanța de judecată, cerând procurorilor să facă public întreg dosarul penal. Mai mult, acesta acuză procurorii că i-au desenat dosar penal politic și îi declară complici la falsificarea unei licitații.

Amintim că Judecătoria Buiucani a eliberat pe 26 mai un mandat de arestare pe numele primarului Dorin Chirtoacă, după ce procurorii l-au pus sub învinuire şi au solicitat arestarea preventivă a acestuia.  

Dorin Chirtoacă a fost escortat în seara de joi, 25 mai, la sediul CNA, după ce în biroul edilului au fost efectuate mai multe percheziţii de către oamenii legii. Primarul este bănuit de trafic de influenţă în „dosarul parcărilor” şi a fost reţinut pentru 72 de ore.  

În acest context, liberalii au anunţat că părăsesc majoritatea parlamentară, însă au învinuit Kremlinul şi pe preşedintele Dodon că ar sta în spatele reţinerilor liberalilor din ultima vreme.