point news
Новости
  • 0
  • 1
  • 1555

Locuință de 7000 ani descoperită în Moldova

În perioada lunilor aprilie-mai Agenția Națională Arheologică a efectuat cercetări de-a lungul traseului Sărăteni - Soroca, reabilitat în cadrul programului Compact, în apropierea satului Rogojeni, raionul Șoldănești.

Cercetările arheologice efectuate la Rogojeni au dus la descoperirea unor complexe (o locuinţă de suprafaţă, un bordei și 

cîteva gropi) cu o vechime de aproximativ 6500-7000 de ani, scrie ziarul Timpul.

Arheologii au descoperit vase ceramice de uz comun, unelte şi arme de silex, piatră, os și corn, obiecte de podoabă și cult, de diferite forme și dimensiuni.

Vestigiile depistate la marginea drumului Sărăteni-Soroca aparțin perioadei de început a celei mai importante civilizații preistorice europene cultura Cucuteni-Tripolie care a evoluat pe teritoriul dintre Carpați și Nipru.

Directorul general adjunct al Agenției Naționale Arheologice, Sergiu Bodean, a declarat că după lucrările de restaurare și conservare, vasele cermamice și celelalte obiecte descoperite vor ajunge la Muzeul Național de Istorie.

Conform Legii privind protejarea patrimoniului arheologic, în cazul reparației sau construcției căilor de comunicație care necesită intervenție la sol, investitorul trebuie să solicite Agenției Naționale Arheologice verificarea terenului privind prezența vestigiilor arheologice.

Drumul Sărăteni-Soroca este reabilitat de consorțiul turcescONUR-Summa și compania austriacă Strabag în cadrul programului „Compact” finanțat de guvernul SUA.