point news
Новости
  • 19
  • 7
  • 6735

Centrul capitalei, fără microbuze de pe 1 noiembrie

De pe 1 noiembrie, microbuzele de linie din capitală vor avea noi itinerare.
De pe 1 noiembrie, microbuzele de linie din capitală vor avea noi itinerare.

De pe 1 noiembrie, microbuzele de linie din capitală vor avea noi itinerare.

De pe 1 noiembrie, microbuzele de linie din capitală vor avea noi itinerare. Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a semnat astăzi o dispoziție privind reforma în transportul public. 

Astfel, liniile de autobuz și troleibuz vor avea prioritate. Acestea vor circula pe toate străzile principale din capitală, inclusiv pe cele din centrul orașului. Microbuzele, în schimb, vor circula doar pe străzile secundare și în suburbii. 

În realitate, reforma prevede reglementarea completă a regimului de activitate a liniilor de microbuze. „Pe deoparte, este vorba despre modificarea itinerarelor, iar pe de altă parte vorbim despre orarul de circulație, numărul de călători transportați și o serie de reguli care trebuie respectate”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

„De exemplu, pe bulevardul Moscova și pe strada Kiev practic nu veți vedea nici un microbuz. Vor fi doar câteva care vor face legătura dintre sectoare. Orarul și itinerarul rutelor urmează să fie afișat de pe 1 noiembrie în fiecare microbuz. Se cere ca între orele 7:00 și 19:00 să fie efectuate patru curse pe oră, iar între orele 19:00 și 23:00 câte trei curse”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

Totodată, autoritățile locale au obligat transportatorii privați să transporte până la șapte călători în picioare în cazul microbuzelor cu bază medie și până la 10 pasageri în cazul celor cu bază lungă, respectarea limitei de viteză de maximum 50 km/h, oprirea doar în stațiile de așteptare, amenajarea stațiilor terminus, dotarea microbuzelor cu sisteme de monitorizare GPS etc.

Dorin Chirtoacă a menționat că liniile de microbuz care nu vor respecta cerințele impuse vor fi anulate. Mai mult, microbuzele nr. 188 și 104, restabilite temporar, vor continua să circule, dar pe alte trasee, iar liniile de microbuz anulate în vară ar putea fi restabilite în cazul în care vor dovedi că pot circula doar pe trasee secundare și în suburbii. 

Totodată, edilul a recunoscut că reforma a fost implementată cu întârziere. „A durat mai mult timp, dar a trebuit să apară mai multe autobuze și troleibuze și să fie deschise câteva rute noi. Acest lucru s-a făcut, nu a fost atât de simplu. De pe 14 octombrie avem 20 de autobuze suplimentare și din 1 septembrie alte 50 de troleibuze. Aceasta este doar prima etapă, vom continua să aducem unități suplementare în această rețea”, a precizat Dorin Chirtoacă. 

„Scopul acestei reforme nu a fost să creăm probleme călătorilor, ci să nu aibă loc suprapuneri în rețea. Evident asta poate crea și anumite neplăceri. Admitem că pot fi situații când ne va costa mai scump când vom merge la serviciu pentru că va trebui să schimbăm două rute, dar cât costă viața unui om? Atâta timp cât microbuzele nu pot oferi securitatea pasagerilor, ele nu pot fi prioritare în trafic”, a adăugat Dorin Chirtoacă. 

Tot mai multe accidente cu implicarea microbuzelor se produc în ultima perioadă. Cel mai recent accident a avut loc săptămâna aceasta, pe strada Calea Ieșilor din capitală. Un microbuz de pe linia 171 s-a ciocnit frontal cu un camion care transporta produse de patiserie. În urma impactului, șoferul camionului și un pasager din microbuz au decedat pe loc. Alte patru persoane au fost rănite.

Potrivit datelor preliminare, vinovat se face șoferul microbuzului de linie, care transporta patru pasageri. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal. Poliția cercetează circumstanțele producerii accidentului.

Pe 8 iulie, un bărbat a ajuns la spital după ce a fost lovit de un microbuz de pe linia 155 pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. O săptămâna mai devreme, o minoră de cinci ani a decedat după ce a fost lovită de un microbuz de pe linia 120. 

De asemenea, vara aceasta un copil de patru ani a ajuns în stare gravă la spital, iar alți doi minori de 6 și 14 ani, în stare gravă medie, după ce microbuzul de pe linia 155 în care se aflau a fost implicat într-un accident la intersecția străzilor Șciusev și Mihai Eminescu. Astea sunt doar câteva dintre zecile de accidente cu implicarea microbuzelor, soldate cu victime în acest an.