point news
Новости
  • 2
  • 0
  • 201

Cebotari: Suportul bugetar pentru Moldova a fost reluat, cu excepția SRSJ

Cebotari: Suportul bugetar pentru Moldova, reluat, cu excepția SRSJ. Foto: btv.md
Cebotari: Suportul bugetar pentru Moldova, reluat, cu excepția SRSJ. Foto: btv.md

Datorită progreselor care s-au făcut inclusiv în sectorul justiției, suportul bugetar pentru Republica Moldova a fost reluat, singura excepție este Strategia de Reformarea a Sectorului Justiției (SRSJ).

Declaraţia de mai sus aparţine ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Avem o scrisoare primită la mijlocul lui septembrie de la Delegația UE, în care Guvernul este informat despre sumele care urmează a fi deblocate. Inclusiv, în acea scrisoare din septembrie am fost informați că nu vom primi banii pentru sectorul justiției pentru că nu s-au făcut progresele în anul 2014-2015. În schimb banii vin în poliție, în economie, de aceea nu trebuie să vorbim că banii sunt blocați. Progresele demonstrate de guvernare au dus la deblocările cu FMI și la deblocarea suportului financiar”, a declarat ministrul Justiției, fiind citat de unimedia.

Mai mult, Vladimir Cebotari, s-a arătat convins că nivelul de încredere a moldovenilor în justiție a crescut semnificativ.

„Sondajele arată că cetățenii au practic la fel de mult încredere în Justiție, cum o aveau în perioada de glore a RM, anul 2012, când s-a semnat și Acordul de Asociere și liber schimbul aprofundat și libera circulație, asta vorbește despre faptul că cetățenii văd o creștere și apreciază eforturile. Ne rămâne să fim mai optimiști, înseamnă că mergem pe o linie corectă”, a afirmat Cebotari.

Prezentatorul emisiunii, Vasile Munteanu, însă a vociferat datele sondajului efectuat de către IDIS Viitorul, care arată că 57,2 la sută dintre respondenți nu au deloc încredere în justiție.

La rândul lui, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, susține că decizia oficialilor europeni vine după ce Misiunea de Evaluare a reformei în Justiție a stabilit oamenii de rând nu văd o schimbare în acest sector.

„Sunt tentat să cred că a contat și ceea ce s-a întâmplat după 2015, fiindcă misiunea de evaluare a reformei în justiție a avut loc în primăvara a anului 2017, iar evaluatorii au luat în calcul și anii 2016-2017, aceștia totodată, nu s-au uitat doar la legi, ci la impactul acestora asupra populației, iar oamenii de rând nu văd o schimbare la față, asta a fost probabil aspectul determinant care a făcut ca UE să nu dea nimic din cele două tranșe”, a conchis juristul.

2 comentarii. adaugă
vake 13 octombrie 2017, 08:55 block
vake
vake
13 octombrie 2017, 08:55

Nivelul de incredere in justitie in Moldova este total la pamint .Se teme total populatia de justitia de azi de la noi.

1
opelion22 13 octombrie 2017, 09:24 block
opelion22
opelion22
13 octombrie 2017, 09:24

mai banditule esi in strada si intreaba cine esti tu si nu te lauda singur pe tine ,iti spun ca pentru oameni esti un hot criminal ,un bandit din gruparea criminala care a acaparat statul si la furat ,jefuit .

0
înainte →
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!